Σειρά συναντήσεων είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Κρήτη με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς η Κρήτη είναι η 3η περιφέρεια της χώρας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ επίκεινται έως το τέλος του έτους και νέα έργα μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ Jessica, 36,2 εκατ. ευρώ συν επιπλέον 7,2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σε συνεργασία με τον γ.γ. ΣΔΙΤ Νίκο Ματζούφα, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Kρήτης Σταύρο Αρναουτάκη καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης  και την ΕΦΕΠΑΕ, έχει χρηματοδοτήσει 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκο Μυρτάκη, που διαχειρίζεται το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ Jessica, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Ήδη πάντως, το πρόγραμμα Jessica υλοποιείται με επιτυχία  και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015 στην Κρήτη και αφορά έργα αστικής ανάπλασης τόσο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ που αφορούν τους τομείς αστικών αναπλάσεων.

Έχουν ήδη εγκριθεί ή είναι προς έγκριση και αναμένεται η συμβασιοποίηση μέχρι τέλους του έτους άλλων 5 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ που αφορούν την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου, τους τομείς των υπηρεσιών υγείας με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό και εξοικονόμησης ενέργειας με καινοτόμες εφαρμογές όπως η παραγωγή ενέργειας από ζωικά υπολείμματα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστούν επίσης και 2 νέες προτάσεις έργων, προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ, στους τομείς του ηλεκτροφωτισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η συνολική χρηματοοικονομική μόχλευση που πετυχαίνεται στο Jessica Κρήτης είναι σημαντική καθώς με 14,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις Jessica και 20 εκατ. ευρώ συγχρηματοδότησης που παρέχεται κυρίως από την Παγκρήτια Τράπεζα, πραγματοποιούνται επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ.