Τα σενάρια περί απόκλισης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα διέψευσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Το στέλεχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας διέψευσε ότι η κυβέρνηση θέλει να χαμηλώσει κατά πολύ τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, προκειμένου να καλύψει το κόστος των φοροελαφρύνσεων.

Βάσει των στόχων του μνημονίου, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 πρέπει να ανέλθει σε 3% του ΑΕΠ, ωστόσο το στέλεχος του υπουργείου επεσήμανε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να χαμηλώσει οριακά τον στόχο αλλά να παραμείνει κοντά σε αυτόν. 

Ο στόχος είναι ένας από τους πολλούς που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος στήριξης αλλά, σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα μπορεί να τον περιορίσει στο 2,3% του ΑΕΠ, για να δώσει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές φόρων.

«Αυτό που αναφέρουν τα ΜΜΕ ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 3% δεν είναι αληθές» αναφέρει το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.