Για μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά κάνει λόγο ο καθηγητής Βίμ Κέστερς μέλος του προεδρείου του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου RWI.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο γερμανός καθηγητής Μακροοικονομίας υπογραμμίζει ότι η Αθήνα «κατάφερε να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και σύμφωνα με τις προγνώσεις του RWI, η χώρα θα έχει φέτος θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της».

Θετικές είναι οι προγνώσεις του ινστιτούτου και αναφορικά με την εξέλιξη της απασχόλησης (στο 27,1% η ανεργία για το 2014 και 25,9% για το 2015).

Ωστόσο ο οικονομολόγος σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχισθούν, καθώς όπως τονίζει «μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία».

Ο Βιμ Κέστερς θεωρεί πρόωρη ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της και αναμένεται η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας.

Τα μηνύματα είναι ωστόσο ενθαρρυντικά, λέει ο γερμανός οικονομολόγος και εξηγεί:

«Σε γενικές γραμμές, στην πρόσφατη έκθεσή μας, είμαστε αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, προβλέπουμε για φέτος ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, βέβαια πάρα πολύ μικρή, στο 0,1%, ωστόσο για το 2015, εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 1,8%. Όλα δείχνουν ότι η παρούσα ύφεση στην ευρωζώνη δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα εκτιμά πως δεν είναι αναγκαίο ένα ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και παραπέμπει στο ιρλανδικό παράδειγμα μείωσης του χρέους μέσω της ανάπτυξης.

Ωστόσο θεωρεί σημαντικό τον ρόλο της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Τέλος, ο γερμανός οικονομολόγος προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ιταλία και η Γαλλία θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Οι δύο αυτές χώρες έχουν κάνει λίγα στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα κατέβαλε περισσότερες προσπάθειες», επισημαίνει ο Βιμ Κέστερς.