Άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2010, προτού ακόμη η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές και οδηγηθεί τελικά στην τρόικα αποκάλυψε ο ελβετός τραπεζίτης και πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο διάσημος τραπεζίτης ανέφερε πως στις αρχές του 2010, όταν ακόμη το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στα επίπεδα των 350 μονάδων, είχε καταρτίσει ένα σχέδιο δανεισμού που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στη χώρα μας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Τελικά, δεν τέθηκε εφαρμογή, αφού η Γερμανία έκανε πίσω.

Συγκεκριμένα, προέβλεπε την υποστήριξη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων ήταν ακόμη νωπές, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές περιφερειακές εκλογές (το Μάιο του 2010) και έτσι το Βερολίνο εμφανίστηκε τελικά απρόθυμο να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Ο κ. Άκερμαν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δραματικές συνθήκες, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις εθνικές μεταρρυθμίσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, εκτιμά πως η αμοιβαιοποίηση του χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για μια σταθερή νομισματική ένωση, ενώ υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις των προγραμμάτων χορήγησης φθηνής ρευστότητας (TLTRO) και αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία θα είναι περιορισμένες.

«Η ευθύνη ξεκάθαρα επαφίεται στις κυβερνήσεις για να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανεκκινήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις» σημείωσε.