Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για φοροελαφρύνσεις αναμένεται να κατατεθεί αύριο Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού μετά και την χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα, ωστόσο αυτά δεν πρόκειται να κλείσουν πριν από το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης καθώς οι τροϊκανοί αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να αναχωρήσουν για την σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Για το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης μεταφέρονται όλα τα καυτά ζητήματα μεταξύ των οποίων το χρηματοδοτικό κενό και η έξοδος από το μνημόνιο που επιζητεί η κυβέρνηση.

Χθες το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα εξέτασαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα κλειδώσει κοντά στο 3% και χωρίς νέα μέτρα όπως ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης.

Παράλληλα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις όπως μείωση 30% στην έκτακτη εισφορά, διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση και αύξηση δόσεων οφειλών, καθώς επίσης και το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά τα ανοικτά μέτωπα για το β΄μέρος των συζητήσεων έχουν μεταφερθεί το ασφαλιστικό, τα εργασιακά αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όρισε κόκκινη γραμμή στο ζήτημα νέας μείωσης των συντάξεων παρά τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα μιλώντας στη Βουλή ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι «δεν τίθεται θέμα αύξησης ηλικιακών ορίων» αλλά και ότι «οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες, δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μείωση στις κύριες συντάξεις».

Για τα εργασιακά όπου η τρόικα ζητεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, φαίνεται ότι εγκρίνεται το  σχέδιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέτει «βέτο» στις ελεύθερες απολύσεις και θέλει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ (δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών), ωστόσο συζητά αλλαγές σε ορισμένα συνδικαλιστικά ζητήματα.

Τέλος, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των κόκκινων δανείων αν και οι δύο πλευρές φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο σχέδιο για 100 δόσεις για χρέη προς τράπεζες.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει από την ερχόμενη Τρίτη οπότε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα.