Σε φάση σφοδρής σύγκρουσης μπαίνουν Γαλλία και ΕΕ για το θέμα του ελλείμματος. Όπως περιγράφει η Wall Street Journal, η Κομισιόν θα απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2015 ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομιών, Μισέλ Σαπέν, τον προηγούμενο μήνα κατήγγειλε την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Ευρωζώνη και τόνισε ότι η χώρα του δεν θα πετύχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,3% του ΑΕΠ, θα υποχωρήσει στο 4% το 2016 και στο 2,8% το 2017. Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, τις οποίες έχασε.

Ο κ. Σαπέν χαρακτηρίζει τις τελευταίες προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης «απολύτως ρεαλιστικές» δεδομένης της αιφνιδιαστικά αδύναμης ανάπτυξης στη Γαλλία και στην Ευρώπη, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού. «Δεν θα ζητήσουμε από τους Γάλλους να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια. Η κυβέρνηση, αν και δεσμεύεται για υπευθυνότητα στον προϋπολογισμό, απορρίπτει τη λιτότητα» δήλωσε ο κ. Σαπέν.

Η Κομισιόν ωστόσο δεν συμφωνεί. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται η WSJ, νέα αναβολή του στόχου για τη Γαλλία, θα σήμαινε πως ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει «σοβαρή μη συμμόρφωση» με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα, και έτσι δεν αποκλείεται η Κομισιόν να ξαναστείλει πίσω στο Παρίσι τον προϋπολογισμό για αναθεώρηση.

Μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση έχει πει πως δεν θα λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας πέραν αυτών που είχαν προταθεί την Άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες. «Είναι έτοιμοι να δεχθούν απόρριψη του προϋπολογισμού από τα μεγάλα αγόρια των Βρυξελλών» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην WSJ.

«Μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη μάχη για θέματα προϋπολογισμού με την Ιταλία, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού» σχολιάζει η WSJ και συμπληρώνει: «Η Ιταλία έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, επειδή στους προηγούμενους προϋπολογισμούς είχε εμφανίσει μικρότερα ελλείμματα από τη Γαλλία, αλλά ανώτατος αξιωματούχος ζήτησε να ληφθεί απόφαση και για το εάν μπορεί η Ιταλία να περνά τα όρια».

«Θα σηματοδοτούσε ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία» σχολιάζει η WSJ.