«Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση της στα χρήματα του πακέτου διάσωσης και το 2015 εκτιμούν οι δανειστές», σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα βελτιωμένα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας δεν έχουν πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να δεχθούν το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το προσχέδιο, η Ελλάδα πρόκειται να εκδώσει 7ετες και 10ετες ομόλογο. Το επιτόκιο στα 10ετη ελληνικά ομόλογα σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης της μιας μονάδας βάσης στο 6,35% το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου είχε υποχωρήσει στα επίπεδα του 5,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, καθώς η ελληνική κυβέρνηση άρχισε από τότε δημοσίως να διακηρύσσει εντονότερα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι δανειστές θα ήθελαν να κρατήσουν κάποιας μορφής πιστωτικό «φρένο» σε περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν, συνεχίζει το δημοσίευμα και τονίζει πως η επικρατούσα άποψη ανάμεσα στους αξιωματούχους της τρόικας, που επιτηρούν την εφαρμογή από πλευράς της Ελλάδας των όρων του μνημονίου, είναι ότι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εύθραυστη.

Τέλος, το πρακτορείο, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις Ντράγκι -ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε κάποια μορφής πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ABS- υπενθυμίζει ότι τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας που δόθηκαν από το 2010 συνοδεύτηκαν από σκληρούς όρους, τονίζοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση πρόσβασης στα χρήματα του πακέτου διάσωσης και το 2015.