current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:22

FT: Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Δημοσίευση 12:22’
αρθρο-newpost

Στο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Στο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα τονίζει πως η Ελλάδα ταιριάζει στις φιλοδοξίες της Κίνας να επεκταθεί πιο βαθιά στην Ευρώπη. 

Μιλώντας στην εφημερίδα, κινέζος σύμβουλος στην Αθήνα, γνώστης ορισμένων συζητήσεων, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, υπογράμμισε:

«Είμαστε πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία όσον αφορά τις ιδιωτικές κινεζικές επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα… οι κρατικές εταιρείες δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μία μακροχρόνια, πολιτικά καθοδηγούμενη προσέγγιση».

Η κοινοπραξία, που δημιουργήθηκε από το επενδυτικό ταμείο Friedman Pacific Asset Management με έδρα το Χονγκ Κονγκ και τον όμιλο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σεντσέν, είναι δυνητικά υποψήφια για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που έχει το ελληνικό δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Ο υπουργός Μεταφορών αναμένει αργότερα φέτος τη συμμετοχή κινεζικής κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας στον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου αεροδρομίου αξίας 800 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι διαχέεται η φήμη πως μία κινεζική αεροπορική εταιρεία θα δημιουργήσει έναν κόμβο στην Ελλάδα με στόχο τη διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη.

Η κρατική εταιρεία ναυπηγείων Fujian, η οποία ελέγχει τρία ναυπηγεία στην Κίνα, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχουν πληγεί από την κρίση και διαθέτουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και εργατικό δυναμικό, συνεχίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι η ναυτιλία αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας.

Η λειτουργία της εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει το παράδειγμα κινεζικών επενδύσεων. Η εμπορευματική κίνηση -ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από το λιμάνι σε ένα χρόνο- έφθασε τα 2,5 εκατομμύρια μετά μία επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων. Μερικά μεγάλα ονόματα, όπως της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακών κατασκευών Huawei και της ιαπωνικής Sony, έχουν αρχίσει να διακινούν προϊόντα τους μέσω του λιμανιού του Πειραιά, τα οποία κατευθύνονται σιδηροδρομικά στην κεντρική Ευρώπη. «Η δυναμική υπάρχει για να γίνει ο Πειραιάς ένας κόμβος τροφοδοσίας για την Κεντρική Ευρώπη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της Cosco Τάσος Βαμβακίδης.

Η Cosco είναι η επικρατέστερη μεταξύ πέντε εταιρειών στην τελική φάση του διαγωνισμού για την αγορά του πακέτου μετοχών 67% που έχει το ελληνικό δημόσιο στο λιμάνι (του Πειραιά), αναφέρει το δημοσίευμα. Ο μόνος μεγάλος ιδιώτης επενδυτής από την Κίνα στην Ελλάδα έως τώρα εμφανίζεται να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα για μία νέα και διευρυνόμενη αγορά κινεζικού τουρισμού. Η Fosun, ένας όμιλος εταιρειών που έχει ήδη αγοράσει πακέτο μετοχών στην ελληνική εταιρεία κοσμημάτων και δημιουργίας μόδας Folli Follie, συμμετέχει στην επένδυση ύψους 5 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, σημειώνει το δημοσίευμα.


σχετικα αρθρα