current views are: 4

7 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:46

Άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Δημοσίευση 12:46’
αρθρο-newpost

Άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ενώ επετεύχθη συμφωνία για την τιμή του πλειστηριασμού των κατασχεμένων ακινήτων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αφού χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνεργασία με τους επικεφαλής της τρόικας, ανέδειξε -μετά και τη σημερινή τελευταία συνάντηση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων- τη συμφωνία που επήλθε στις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, με τιμή εκκίνησης τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά και αρκετά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων, με την επάνοδο της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου (μετά τα stress tests των τραπεζών και την ανάληψη έργου από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που, στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων, θα οδηγούσε σε ξεπούλημα. Η διαδικασία που συμφωνήθηκε, προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια, και υπό προϋποθέσεις, η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (για το θέμα, θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και μετά, να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδουν δημοσιεύματα για ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, επιβεβαιώνουν, όμως, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Το «μέτωπο» του προϋπολογισμού και οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, αρχικά καταγράφεται ικανοποίηση της τρόικας για το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 τέθηκε στο προσχέδιο στο 2,9%, οριακά χαμηλότερος από το 3% που προέβλεπε το Μνημόνιο. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο, ότι η τρόικα δεν ανέφερε κάποιον αριθμό σχετικά με δημοσιονομικό κενό για το 2015 (πιθανόν να τεθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών).

«Τα τεχνικά κλιμάκια ψάχνουν τα νούμερα μέχρι να κλείσει ο προϋπολογισμός για να έχουμε το τελικό ΟΚ» ανάφερε ο κορυφαίος παράγοντας.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές, ο συγκεκριμένος παράγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και δεν γυρνάς πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ενώ, για το θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο επισήμανε ότι «είμαστε σε συζητήσεις, αλλά όχι με την τρόικα εδώ. Η έξοδος από το Μνημόνιο μπαίνει από την ίδια τη ζωή, υπό την έννοια ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα χρήματα από την ευρωζώνη».

H λύση-πακέτο και οι δύο φάσεις

Στη σημερινή, τελευταία του πρώτου κύκλου, συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σημειώνεται, ότι μετά το τέλος της συγκεκριμένης συνάντησης με την τρόικα, αξιωματούχος που μετέσχε στη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί τώρα να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση- πακέτο, τόσο για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.

Η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις- ανάσα, και, τελικά, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.

Ωστόσο, στο θέμα των «κόκκινων δανείων», κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι ουδέποτε ετέθη από την τρόικα στον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, αίτημα για ρύθμιση «πακέτο» των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, η οποία θα «κουμπώνει» και με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 


σχετικα αρθρα