Θετικός σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, δίχως όμως αύξηση των κρατικών δαπανών εμφανίστηκε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν κατά την ακρόαση του στην ευρωβουλή. 

Ο Φινλανδός πολιτικός υπογράμμισε ότι τα κρατικά χρέη υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των κρατών, αν και υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να διατηρηθεί. 

Ανέφερε δε ότι είναι εφικτό, με τη συμμετοχή των κρατών- μελών της ΕΕ, να «μοχλευθούν» τα επόμενα χρόνια επενδύσεις δημοσίου, αλλά και ιδιωτικού χαρακτήρα, της τάξεως των 300 δισ. ευρώ για τη διενέργεια έργων πανευρωπαϊκών υποδομών.

Ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Κατάινεν έφερε τη χώρα του, τη Φινλανδία λέγοντας πως χρειάζεται πολιτική συναίνεση. 

Ερωτηθείς, εξάλλου, από Έλληνες ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Εύα Καϊλή, Νότης Μαριάς) για τον ρόλο που διαδραμάτισε, ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κατά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και για τις εγγυήσεις που ζήτησε η χώρα του για να εγκρίνει τον δανεισμό της Ελλάδας, ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ του δανεισμού των χωρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, παρά το πολιτικό κόστος και τις έντονες αντιρρήσεις σημαντικής μερίδας της φινλανδικής κοινής γνώμης.

Σε σχέση δε με τις εγγυήσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα, άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι επί της ουσίας τις επέβαλλε το φινλανδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και όχι το δικό του κόμμα.