current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση15:47

ΔΝΤ: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,9% το 2015

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% για το 2015 και μείωση της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
 

Δημοσίευση 15:47’
αρθρο-newpost

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% για το 2015 και μείωση της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
 

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% για το 2015 και μείωση της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2015 κατά 2,9% (όπως προβλέπει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015), έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% κατά τη φετινή χρονιά. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί την επόμενη χρονιά και να διαμορφωθεί στο 0,3%, έναντι αποπληθωρισμού -0,8% το 2014. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό, με το πλεόνασμα να μειώνεται από το 0,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,1% του ΑΕΠ το 2015.

Παράλληλα συμπεριλαμβάνει θετικές εκτιμήσεις για την ανεργία στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα διαμορφωθεί στο 25,8% το 2014 και θα μειωθεί στο 23,8% το 2015.

Στην αναφορά για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ευρωζώνη, καταγράφονται «αδυναμίες» και «αβεβαιότητες» όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη για το 2015, και τονίζεται ότι η ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης εξακολουθεί να μην είναι σταθερή και οι «μεγάλες οικονομίες» της βρίσκονται αντιμέτωπες με «σοβαρές αρρυθμίες».

Σήμα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο υπογραμμίζει τους κινδύνους. Στην έκθεση σημειώνεται ότι παραμένει «αδύναμη και άνιση» παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η ανάκαμψή της, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης στην Ουάσινγκτον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «απειλή» της ευρωζώνης να εξελιχθεί σε «βασικό πρόβλημα» της διεθνούς οικονομίας.

Το ΔΝΤ αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωζώνη, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τις «επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις» με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων και δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα.

Ο κ. Μπλανσάρντ επανέλαβε ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ότι την ίδια στιγμή παραμένει «αδύναμη και άνιση». Σύμφωνα με την έκθεση και τα όσα είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Ιουλίου, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4%, όπως αναφερόταν τον Ιούλιο.
 
Στην έκθεση του ΔΝΤ προσδιορίζεται στο 0,8% η μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 3,1% το 2015. Για την Κίνα 7,4% το 2014 και 7,1% το 2015 και για τη Ρωσία ανάπτυξη 0,2% το 2014 και 0,5% το 2015.

Για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υποστηρίζεται ότι η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει χαμηλή, ενώ γίνεται αναφορά και στο δημόσιο χρέος, τονίζοντας ότι σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να μειωθεί σε «πιο διατηρήσιμα επίπεδα».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές στον χώρο της ευρωζώνης παρέμειναν ανθεκτικές, τα spreads βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών υποχώρησε.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος του χαμηλού πληθωρισμού, παρά τις αποφάσεις- παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, το πρόβλημα με τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης δεν έχει επιλυθεί και παρά την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τα «βαθιά ριζωμένα εμπόδια» στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μπλανσάρντ τόνισε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και υποστήριξε ότι ακόμη τα χαμηλά spreads των κρατικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έδωσε περισσότερη σιγουριά στους επενδυτές και ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι βιώσιμη, προσθέτοντας πως «η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε και η οποία κερδήθηκε με ακριβό τίμημα, δεν πρέπει να απειληθεί». Ο κ. Μπλανσάρντ ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να ασχοληθούν με την «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα με την υπερχρέωση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω και οι χειρότερες προοπτικές, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, τη ζήτηση και την ανάπτυξη».

Στη έκθεση, αλλά και σε όσα ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, διατυπώνεται η άποψη ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στηρίζεται και από επεκτατική νομισματική πολιτική. Όπως επισημαίνεται, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα παραμείνει στο εγγύς μέλλον αρκετά κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της σταθερότητας των τιμών της ΕΚΤ (2%), σημειώνοντας ότι η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν τις «αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης» και τον χαμηλό πληθωρισμό.


σχετικα αρθρα