«Τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας είχαν θετικό αποτέλεσμα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο προτεινόμενος για αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Κατά την ακρόασή του, απαντώντας σε ερώτηση του  ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου τόνισε πως «αν δει κανείς την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, αποτελεί σχεδόν θαύμα πως η χώρα κατόρθωσε να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της κρίσης. Προφανώς, τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας είχαν θετικό αποτέλεσμα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας». 

«Δε θα διαφωνήσω ότι αυτό επετεύχθη με σημαντικό τίμημα για πολλούς Έλληνες που έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους ή την περιουσία τους ορισμένες φορές και ότι ακόμα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν» σημείωσε ο κ. Τίμερμανς και προσέθεσε:

«Αλλά το σχέδιο που αναπτύχθηκε από την τρόικα σε πλήρη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, βασίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ, στο κοινοτικό δίκαιο και στην ευθύνη των εθνικών αρχών στην Ελλάδα. Πιστεύω, όπως είπε και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, ότι απαιτείται όλα τα μελλοντικά μέτρα που θα ληφθούν από την ΕΕ στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να περιλαμβάνουν ενδελεχή ανάλυση των κοινωνικών τους συνεπειών. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Αλλά δε θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η τρόικα ή η Ελλάδα έχουν παραβιάσει το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων μέσω της συμφωνίας τους επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ισχύει για όλα τα κράτη μέλη και εφαρμόζεται για όλους τους πολίτες της ΕΕ».

Ο κ. Χρυσογόνος κατά την ερώτησή του έκανε λόγο για παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων από τα μέτρα της τρόικας.

Ακολούθησε, στο ίδιο πνεύμα, ερώτηση της ευρωβουλευτού Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) σχετικά με την κατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με τον Τίμερμανς να τονίζει πως «ως προς την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έχουμε να κάνουμε με ευρωπαϊκό δίκαιο, με δεδομένες ρυθμίσεις».

Επεσήμανε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σέβονται τους ισχύοντες κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. 

«Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα στη δράση των ευρωπαϊκών οργάνων», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: 

«Σχετικά με την Ελλάδα, είμαι πεπεισμένος ότι οι κοινωνικές συνέπειες των μέτρων είναι τρομερές. Η χώρα υποφέρει, το γνωρίζουμε και το βλέπουμε. Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, έχουν πρόβλημα επιβίωσης και χωρίς τη βοήθεια της οικογένειας, η επιβίωσή τους δε θα ήταν εφικτή. Υπάρχει λοιπόν μια σχετική συζήτηση, βλέπουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν από την Ελλάδα και την τρόικα επειδή ήθελαν να βλάψουν τον πληθυσμό της χώρας, αλλά γιατί η Ελλάδα βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες και βλέπουμε και κάποια θετικά πλέον αποτελέσματα».