ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστικότητα και απασχόληση

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2014, 12:36 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2014, 13:30
Κομισιόν: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστικότητα και απασχόληση
Facebook Twitter Whatsapp

Ως χρήσιμες χαρακτηρίζονται από πλευράς Ευρωπαίων οι συζητήσεις με την τρόικα στην Αθήνα. 

Ως χρήσιμες χαρακτηρίζονται από πλευράς Ευρωπαίων οι συζητήσεις με την τρόικα στην Αθήνα. 

Όπως ειπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Γ. Κατάινεν ήταν μια χρήσιμη συζήτηση που διεξήχθη επί των δημοσιονομικών θεμάτων και υπήρξε πρόοδος σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της απασχόλησης. 

Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο' Κόνορ, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων επιστρέφουν τώρα στις έδρες τους και μια πλήρης αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων τον Νοέμβριο

Σε ό,τι αφορά τα ανοικτά μέτωπα για το β΄μέρος των συζητήσεων έχουν μεταφερθεί το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ορίσει κόκκινη γραμμή στο ζήτημα νέας μείωσης των συντάξεων παρά τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα μιλώντας στη Βουλή ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι «δεν τίθεται θέμα αύξησης ηλικιακών ορίων» αλλά και ότι «οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες, δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μείωση στις κύριες συντάξεις».

Για τα εργασιακά όπου η τρόικα ζητεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, φαίνεται ότι εγκρίνεται το  σχέδιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέτει «βέτο» στις ελεύθερες απολύσεις και θέλει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ (δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών), ωστόσο συζητά αλλαγές σε ορισμένα συνδικαλιστικά ζητήματα.

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.