current views are: 2

8 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:01

H απειλή της ύφεσης κάνει το Βερολίνο να σκέφτεται αναπτυξιακά μέτρα!

Ο «τρόμος» της ύφεσης φαίνεται πως κάνει το Βερολίνο να εξετάζει λύσεις κόντρα στο -διαβόητο πλέον- δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, μιας εξέλιξης που ίσως σημάνει πολλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

Ο «τρόμος» της ύφεσης φαίνεται πως κάνει το Βερολίνο να εξετάζει λύσεις κόντρα στο -διαβόητο πλέον- δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, μιας εξέλιξης που ίσως σημάνει πολλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο «τρόμος» της ύφεσης φαίνεται πως κάνει το Βερολίνο να εξετάζει λύσεις κόντρα στο -διαβόητο πλέον- δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, μιας εξέλιξης που ίσως σημάνει πολλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η γερμανική κυβέρνηση «φλερτάρει» με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, επανεξετάζοντας τις επιλογές της εν μέσω ενδείξεων ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, η οποία θα τροφοδοτούσε με ένα ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ την οικονομία, δήλωσε ο κ. Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της ‘Ανγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει κάποιο περιθώριο για μέτρα υποβοηθητικά της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Φουκς σε τηλεφωνική συνέντευξή του.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για να υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα. Αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική μας θα μας έβλαπταν περισσότερο από (σ..σ: ότι θα μας ωφελούσε) οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός σε συνέδριο που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο.

Μεταξύ αυτών που διαφωνούν, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ. Ο Λόταρ Μπίντινγκ, βουλευτής του SPD και ειδικός στα οικονομικά, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για υποδομές. «Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό, μόνο αν απομακρυνθείς από το δόγμα για τα ελλείμματα», δήλωσε ο βουλευτής σε συνέντευξή του.

Αρνητικές ενδείξεις

Η γερμανική οικονομία χάνει τη δυναμική της, καθώς η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και η πολιτική ένταση με τη Ρωσία βαραίνουν στη ζήτηση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανεκτίμησε την Κυριακή επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία το τρέχον και το επόμενο έτος. Παράλληλα χθες αναθεώρησε χθες την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη Γερμανία στο 1,4% από 1,9%, ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να αντέξει τη χρηματοδότηση «δημοσίων επενδύσεων που έχει μεγάλη ανάγκη».

Ο ΟΟΣΑ, παράλληλα, σημείωσε σήμερα ότι η γερμανική οικονομία χάνει σταδιακά την ορμή της.

Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ότι μία ομάδα κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων αναμένεται να περικόψουν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,3% για φέτος και 1,2% για το 2015, αντί της προηγούμενης πρόβλεψής τους για ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 2%, αντίστοιχα.

Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε δυνατά το 2014, αλλά συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος μίας τεχνικής ύφεσης της – δηλαδή της συρρίκνωσής της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ απέρριπτε τις εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών που θα στήριζαν την ανάπτυξη, καθώς έχει ως στόχο για το 2015 την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση ήταν πολύ απρόθυμη, πολύ συχνά υποδηλώνοντας μία λογιστική προσέγγιση, λέγοντας ότι όλα είναι εν τάξει και ότι έχουμε μπροστά μας το φρένο χρέους (σ.σ.: μηδενικό έλλειμμα) και δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING -DiBa στη Φρανκφούρτη κ. Κάρστεν Μπρέσκι, προσθέτοντας: «Αυτή η θέση σαφώς αλλάζει τώρα και τα οικονομικά στοιχεία ωθούν την κυβέρνηση να αλλάξει».

Μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ύφεσης είναι ότι αξιωματούχοι της ετοιμάζουν νομοθεσία για να παρατείνουν και στο επόμενο έτος τα επιδόματα για μειωμένες ώρες εργασίας σε προβληματικές επιχειρήσεις», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post.

Αν και η Γερμανία προωθεί το δόγμα των αυστηρών προϋπολογισμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μία ύφεση στο εσωτερικό της θα μπορούσε να ωθήσει τη συζήτηση στην κατεύθυνση των μέτρων στήριξης, δήλωσε ο κ. Μπρέσκι.

Στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών συζητήθηκαν η διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, η επέκταση του ψηφιακού δικτύου της χώρας και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση. 


σχετικα αρθρα