Οι Έλληνες πλοιοκτήτες απέδειξαν πως μπορούν ακόμη και να κυριαρχήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και υπό δύσκολες συνθήκες, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», που συνδιοργανώνεται με το forum Capital link, σημείωσε πως οι πλοιοκτήτες «είδαν την κρίση ως ευκαιρία και ανανέωσαν τον στόλο τους με νέα υπερσύγχρονα πλοία, φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερο κοστοβόρα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια κάθε φορά που μιλάει ως υπουργός για τον ρόλο της ναυτιλίας, καθώς αποτελεί «μοναδική ιστορία επιτυχίας για την εθνική οικονομία», ενώ είναι, όπως είπε, «εμποτισμένη στο DNA του Έλληνα».

Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν κάποια σημεία-«κλειδιά», «που το κράτος οφείλει να διαφυλάξει για να δει τα οφέλη της ανάπτυξης της ναυτιλίας να διαχέονται στην ελληνική οικονομία».

«Το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, η υιοθέτηση παγκόσμιων κανόνων που προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η ναυτική εκπαίδευση και ο νέος ρόλος των ελληνικών λιμένων είναι κάποια από τα σημεία που οφείλουμε επικεντρωθούμε» τόνισε ο χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στον ρόλο των ελληνικών λιμανιών που θα αντικατοπτρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρέπει να υπηρετούν τον κυρίαρχο στόχο των εξαγωγών και του διεθνούς εμπορίου και «όχι απλά να ικανοποιούν τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας».