Δεν κάνει βήμα πίσω από τη θέση για μεταρρυθμίσεις η Άνγκελα Μέρκελ και συνέχισε τις πιέσεις προς τη Γαλλία και την Ιταλία να προχωρήσουν σε όσα έχουν εξαγγείλει, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις.

Οι διαφορές μεταξύ των τριών χωρών επισκίασαν τη σημερινή σύνοδο για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικοδεσπότης της συνόδου, εξέδωσε μια ανακοίνωση ενόσω αυτή ακόμη ήταν σε εξέλιξη με την οποία ζητούσε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε και την ενόχλησή του για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Αν μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια επιτροπή που βρίσκει λάθη στις χώρες μέλη (οι οποίες έχουν) ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ίσως σεβόμαστε τους κανόνες της γραφειοκρατίας, αλλά σίγουρα σκοτώνουμε την ελπίδα που μπορεί να προσφέρει η πολιτική», ανέφερε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Αντίθετα η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθούν τους κανόνες.

«Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η Ιταλία δεν θα κάνει το ίδιο», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίζει να επιβραδύνεται, αν δεν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. «Αν όλοι εφαρμόζουν λιτότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Γαλλία, θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση» της οικονομίας, είπε.

Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που προβλέπεται» από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2015

Ο Ρέντσι ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ωστόσο επωφελήθηκε της κοινής συνέντευξης Τύπου στο πλευρό της Μέρκελ, του Ολάντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι για να επαναλάβει ότι η Ιταλία «θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις» στις οποίες έχει δεσμευθεί, επειδή «έχει ανάγκη να αλλάξει».

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα το βράδυ από την ιταλική Γερουσία, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια της γερμανίδας καγκελαρίου και των αξιωματούχων της ΕΕ.