Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζει η παραοικονομία στην Κροατία.

Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 28% του ΑΕΠ,  επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (18,5%).

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παραοικονομίας -συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας- είναι η αδήλωτη εργασία (αντιστοιχεί στα 2/3 της παραοικονομίας). Ανά κλάδο, η αδήλωτη εργασία είναι περισσότερο συχνή στις κατασκευές, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα για την παραοικονομία και τη σύνδεσή της με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που διενήργησε η Visa Europe, η εταιρεία συμβούλων A.T. Kearny και ο εμπειρογνώμονας Φρίντριχ Σνάιντερ.

Είναι η πρώτη φορά που η έρευνα περιλαμβάνει την Κροατία και χρησιμοποιείται η ίδια μεθοδολογία, όπως και σε άλλες 30 χώρες της Ευρώπης, η οποία  διαφέρει απ' αυτήν που αξιοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κροατίας (DZS), καθώς και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κροατική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόμεν Ζάντραβετς, εκπρόσωπος της AT Kearny.

Στην Κροατία, παρά την «εξάπλωση» της ψηφιοποίησης, τη χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, ένας μεγάλος αριθμός των συναλλαγών πραγματοποιείται με μετρητά, τα οποία είναι ο ευκολότερος τρόπος να εισέλθει κάποιος στην περιοχή της «γκρίζας» οικονομίας, είπε ο κ. Ζάντραβετς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η παραοικονομία στη Δυτική Ευρώπη αντιστοιχεί περίπου στο 10% με 15% του ΑΕΠ, ενώ στη Ρουμανία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, το ποσοστό αυτό «αγγίζει» το 28%.