Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ΄ ό,τι προβλέπει η σχετική σύμβαση, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε και για την αναγκαιότητα της «προληπτικής στήριξης» για την χώρα μας.

Μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή, η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

Και συνέχισε:

«Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».

Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» και ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας μετά από ερώτηση κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει πλέον χωρίς την «χρηματοδοτική στήριξη» του ΔΝΤ και της ΕΕ και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η κυρία Λαγκάρντ δεν θέλησε να αναφερθεί στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, την προσεχή Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, όπου θα βρίσκεται επίσης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.