«Διαφαίνονται θετικότατες προοπτικές και χειροπιαστά αποτελέσματα» για την κυπριακή οικονομία, τόνισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά από το 2007 η ανεργία μειώνεται», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία επέφεραν «εκκρεμότητα» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Η παρουσία μου στην Ουάσιγκτον σχετίζεται με την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με το ΔΝΤ, που αποτελεί πυλώνα και της τρόικα, σε σχέση με την πρόοδο της προσπάθειας για την σταθεροποίηση, μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομάς. Μιας προσπάθεια που πρέπει να πω έχει διανύσει τεράστια απόσταση και ήδη διαφαίνονται θετικότατες προοπτικές και χειροπιαστά αποτελέσματα. Τόσο σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, όσο και με τα δημοσιοοικονομικά, αλλά κυρίως με την πραγματική οικονομία. Για παράδειγμα, η ανεργία, για πρώτη φορά από το 2007, έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να καταγράφει πτωτική πορεία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «γι' αυτήν την πρόοδο, θα ενημερώσουμε και θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας όμως την ίδια ώρα πως αυτή η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει με την ίδια ένταση να συνεχιστεί. Θα έλεγα ότι σ' ένα τόσο εκτεταμένο, απαιτητικό πρόγραμμα είναι αναμενόμενο ότι θα παρουσιαστούν κάποιες πολιτικές δυσκολίες και κάποιες καθυστερήσεις σ' ένα-δυο επιμέρους ζητήματα. Θέλω να ελπίζω πως σ' αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν προκύψει θα μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε και να τα ξεπεράσουμε».

Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αποτελούν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξέφρασε την άποψη ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων. Είναι ζήτημα προσπάθειας και χρόνου ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να αντιμετωπίζεται αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο αφέθηκε δυστυχώς και δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Με τον αλόγιστο δανεισμό, τον υπερδανεισμό που αναπόφευκτα θα οδηγούσε κάποια στιγμή στο σημερινό πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «ο ποιο σημαντικός, υποβοηθητικός παράγοντας είναι το γεγονός πως η οικονομία γενικότερα σταθεροποιείται και έτσι θα επιτρέψει τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους, μαζί βεβαίως με τις αναδιαρθρώσεις του δανεισμού και οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από ένα αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο».