Σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεσμεύτηκε να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Ντράγκι, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, κάλεσε τις κυβερνήσεις, που έχουν τα σχετικά περιθώρια, να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι το μέλλον μας θα είναι πολύ καλό, εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις τώρα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι όσες (κυβερνήσεις) έχουν τη δυνατότητα, θα έπρεπε να «εκμεταλλευθούν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια» των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μου φαίνεται ότι τώρα όλες αυτές οι κυβερνήσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνουν τα σωστά πράγματα και αυτό είναι, ότι εάν δεν κάνουν τα σωστά πράγματα θα εξαφανισθούν για πάντα από το πολιτικό σκηνικό, καθώς δεν θα επανεκλεγούν», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αντιθέτως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε κατά μίας αμερικανικού τύπου ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ.: η οποία περιλαμβάνει μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων) και ζήτησε τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε τις αναφορές για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εμμείνουν στη δημοσιονομική πειθαρχία και προειδοποίησε ότι είναι δυσκολότερο να εφαρμοσθεί στην Ευρώπη απ' ότι στις ΗΠΑ μία χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Η Ευρωζώνη έχει 18 μέλη και ένα νέο κύμα νομισματικής στήριξης θα απειλεί να δημιουργήσει ένα «τεράστιο πρόβλημα ηθικού κινδύνου», χαλαρώνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους, συνέχισε.

«Με τη νομισματική πολιτική δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αυτά πρέπει να λυθούν με αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς δεν έχουμε δημοσιονομική και οικονομική ένωση», τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να διευκολύνει, αγοράζοντας χρόνο».

Οι διαφορές αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, δείχνουν την έλλειψη κοινού μετώπου στην άσκηση πολιτικής στην Ευρωζώνη, ενώ η οικονομία της συνεχίζει να επιδεινώνεται και το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 40% να εισέλθει στην τρίτη ύφεσή της από το 2008.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης (πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

 «Βλέπουμε έναν πιο μέτριο ρυθμό ανάπτυξης (στη Γερμανία) απ' ότι τον Ιούνιο, αλλά παρά ταύτα η γερμανική οικονομία είναι βασικά σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κοντά στα «φυσιολογικά» επίπεδα. Εκφράζοντας την αντίθεσή του σε προγράμματα στήριξης, τόνισε ότι : «Η θέση (μας) είναι σαφής, είναι μικρή η χρησιμότητα οικονομικών πυροτεχνημάτων για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ιστορικά υψηλά χρέη».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις βασίζονται υπερβολικά στην ΕΚΤ και κατέδειξε τη Γαλλία και την Ιταλία ως τις χώρες που πρέπει να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους. «Ελπίζω ότι έχουν την πολιτική αντοχή να το επιτύχουν», δήλωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε ότι οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τον αποπληθωρισμό πρέπει να προσεχθούν και ότι η κεντρική τράπεζα έχει λάβει καλές αποφάσεις. Οι ενδείξεις εξασθένησης της γερμανικής οικονομίας δείχνουν ότι «καμία χώρα δεν είναι άτρωτη», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση στη Γερμανία πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν αξιολογείται η Ευρωζώνη στο σύνολό της».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς παραλλήλισε την Ευρώπη με την Ιαπωνία της δεκαετίας του '90, όταν απέτυχε να κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.