Για πρόοδο της Ελλάδας, αλλά και για επισφαλή πρόσβαση στις αγορές έκανε λόγο ο υπηρεσιακός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κριστίν Λαγκάνρτ για προληπτική στήριξη.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης από την Ελλάδα. «Κατά την άποψη μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (σ.σ με τους πιστωτές). Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά δεν έχω να πω κάτι σε συγκεκριμένη βάση επί του παρόντος» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να προσθέσει παραπάνω πληροφορίες.

Παράλληλα τόνισε ότι το ύψος των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πως η πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρέους παραμένει επισφαλής και «ευαίσθητη», παρά τη «βελτίωση που έχει παρατηρηθεί κατά το 2014».

Σχετικά με την πορεία του προγράμματος, ο ίδιος σχολίασε πως στη χώρα μας «πρέπει να γίνουν περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς».

«Αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα» τόνισε ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα, σε σχέση με εκείνες στην Ισπανία και (σε άλλες χώρες) την ευρωζώνη.

Ακολούθως ανέφερε ότι εξαιτίας των «πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών», η Ελλάδα ξεκίνησε από «πιο δυσχερή θέση» και αυτό σημαίνει ότι «η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες».

Ο Πολ Τόμσεν, παράλληλα γνωστοποίησε πως το Ταμείο δεν έχει ενημερωθεί από την Αθήνα για το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού της δανειακής σύμβασης. «Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για "ακύρωση" της δανειακής στήριξης», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση» και συζητούνται «οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μελλοντικό στάδιο» είπε.

Αναφερόμενος, τέλος, γενικότερα στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, είπε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει σημαντικά» και ότι «θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν», όπως σημείωσε. Προσέθεσε δε ότι «η έμφαση πρέπει να επικεντρωθεί στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».