current views are: 2

12 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση17:52

Άκερμαν: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η χρηματοδότηση των επενδύσεων

Επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Δημοσίευση 17:52’
αρθρο-newpost

Επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Ερωτώμενος για το «σχέδιο Γιούνκερ», σε συνέντευξη τύπου στη Σαμοθράκη, ο κ. Ακερμαν, σημείωσε ότι «υπάρχει ασφαλώς επιθυμία να αλλάξουν αμέσως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη», αλλά εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στο άνοιγμα του ESM για μεγάλες επενδύσεις, χωρίς στόχευση.

«Προσωπικά, δεν πιστεύω πως μεγάλα επενδυτικά προγράμματα χωρίς καθαρό σχέδιο για το πού να επενδύσουμε, είναι σωστή συνταγή» τόνισε ο κ. Ακερμαν. Σημείωσε, επικαλούμενος την εμπειρία του σε διαφορετικές φάσεις από διάφορες χώρες, ότι «είναι προτιμότερες οι επιλεγμένες επενδύσεις που πραγματικά βοηθούν και από την άλλη η συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο να ανοίξουμε αυτό το είδος του Κουτιού της Πανδώρας γιατί δε θα λειτουργήσει. Οι στοχευμένες επενδύσεις και οι συνεργασίες συχνά μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτή είναι κατά την άποψη μου καλύτερη λύση από το να ανοίξουμε τον ESM για να πληρώσουμε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα»

Για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «έχουν γίνει πολλά που βελτιώνουν το οικονομικό τοπίο, αλλά όχι αρκετά για να φέρουν ακόμη μεγάλη αναπτυξιακή ορμή», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι» και ότι πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της, το διοικητικό μοντέλο και το οικονομικό περιβάλλον. Σημείωσε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν τα ταλέντα και τα «φωτεινά μυαλά» που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσελκυστούν άνθρωποι με ικανότητες και δεξιότητες και επανέλαβε ότι η λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να είναι μια παράμετρος που θα μπορούσε να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

Νωρίτερα στην εκδήλωση που έγινε για την αναγόρευσή του σε «δημότη» της Σαμοθράκης ο κ. ‘Ακερμαν είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη στάση του κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους την περίοδο 2009-2012. Σημείωσε ότι η υποστήριξη του «δεν ήταν αλτρουιστική» αλλά ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο των ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοια προβλήματα χρέους, αλλά και της Ε.Ε. και της πατρίδας του της Ελβετίας και της Ντόιτσε Μπάνκ, καθώς, όπως είπε, ούτε η Ελβετία θα μπορούσε να είναι «νησί ευημερίας», ούτε και η Ντόιτσε Μπανκ ανταγωνιστική προς τα αντίστοιχα αμερικανικά ιδρύματα, με ένα αδύναμο ευρώ, σε μια αδύναμη Ευρώπη.

«Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη αλλά για να βαθύνουμε την ιστορία της να ανακάμψει η Ελλάδα. Για να παίζει η Ευρώπη σημαντικό ρόλο στον κόσμο του μέλλοντος, έναντι των μεγάλων δυνάμεων, όπως η Αμερική και η Κίνα, πέρα από την Ευρώπη δεν υπάρχει μέλλον για τα έθνη της, ούτε ακόμη για τα μεγαλύτερα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν δε διατηρήσουμε την ενότητα μας και εάν δε τη βαθύνουμε θα καταλήξουμε μια περιφερειακή δύναμη στη διεθνή σκηνή».
Μιλώντας για τη Σαμοθράκη ο κ. ‘Ακερμαν αναφέρθηκε στο φυσικό κάλλος και την μακρά ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας δήλωσε ότι όταν «προσωπικότητες τέτοιας εμβέλειας αγαπούν αυτό τον τόπο», ασφαλώς και είναι σημαντική και ευπρόσδεκτή η βοήθεια τους όπου μπορούν να την προσφέρουν, σε θεσμικά όργανα, ή στην απεμπλοκή επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα κριτήρια και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλει η τοπική κοινωνία. Τόνισε ότι η Σαμοθράκη δεν επιδιώκει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού «το οποίο, όπου δοκιμάστηκε απέτυχε», ή μια ανάπτυξη μέσω ειδικών ζωνών και ειδικού τύπου, αλλά την ισορροπημένη και ήπια ανάπτυξη, που είναι συμβατή με το νησί, με την ιστορία του και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Ο κ. Ακερμαν ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης του Επιμελητηρίου Έβρου με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που μετέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Ακερμαν και η σύζυγος του άκουσαν τραγούδια και μελωδίες από τη μαθητική χορωδία της Σαμοθράκης και μάλιστα χόρεψαν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς στο αίθριο του κτιρίου, όπου έγινε η εκδήλωση, μαζί με τους νέους που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές και με κατοίκους του νησιού στην πλατεία της Χώρας της Σαμοθράκης.


σχετικα αρθρα