Από τον Ιανουάριο του 2016 θα γίνει η πολυσυζητημένη αναπροσαρμογή των τιμών των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. 

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονιμικών Γκίκας Χαρδούβελης σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Καλογιάννη, οι αντικειμενικές θα αντανακλούν πιστά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα σε πρώτη φάση (Γενάρης 2015) θα καθοριστούν οι τιμές ζώνης των ακινήτων. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν ο επόμενος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές ή τις νέες τιμές που θα είναι εμφανώς χαμηλότερες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρδούβελης έθεσε το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα γίνουν οι αλλαγές. 

Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το τέλος Αυγούστου 2014 θα έχει εκπονήσει Πρόγραμμα Δράσης για την επίτευξη των σκοπών της, ενώ ως τον Γενάρη του 2015 θα έχει καθορίσει και αναπτύξει τις απαραίτητες μεθοδολογίες εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία και θα έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφόρηση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς. 

Μέχρι δε τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου θα έχει εκπονηθεί  σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων, όπου θα οδηγήσει (Γενάρης 2016) στη κατάρτηση  του Δείκτη Τιμών Ακινήτων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μεμονωμένης αναπροσαρμογής των τιμών των ακινήτων.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών

Π.Τ.