Παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Με επιστολή της στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η ΠΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, η ΠΟΠΕΚ επικαλείται καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων από την πλευρά των τεχνικών εταιριών που αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ανταλλακτικών.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα πρατήρια της περιφέρειας, καθώς σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών -εκροών έληξε αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2013 και το Φεβρουάριο του 2014.

Όμως για τα πρατήρια της υπόλοιπης χώρας, η προθεσμία έληξε στις 27 Αυγούστου 2014 και για τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης λήγει αύριο (Τρίτη). Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, από τα 3332 πρατήρια της περιφέρειας έχουν εγκαταστήσει το σύστημα τα 1845 (ποσοστό 55 % ) και από τους 350 υπόχρεους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, περίπου 100.

Όσοι δεν έχουν το σύστημα εισροών - εκροών δεν θα μπορούν να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης και συνεπώς τίθενται εκτός αγοράς.