Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Στο 1,55-1,60ευρώ / λίτρο κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της χώρας. Λίγο η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, λίγο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το ύψος της  θεωρείται αναμενόμενο. Κι όμως. 

Η τιμή του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες έχει παγκοσμίως «κατρακυλήσει» κάτω από τα 90 δολάρια/βαρέλι. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ βρίσκεται στα 89,90 δολάρια ανά βαρέλι, η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2012. 

Μάλιστα, η πτώση αυτή είναι... διαρκείας, καθώς εδώ και 4 μήνες τα παγκόσμια αποθέματα τελούν σε αφθονία και η τιμή του πετρελαίου συνεχώς πέφτει. 

Γιατί δεν το βλέπει ο Έλληνας καταναλωτής στα πρατήρια; 

Οι επαγγελματίες των καυσίμων, κατηγορούν ο ένας τον άλλον: οι πρατηριούχοι τους εμπόρους, οι έμποροι τα διϋλιστήρια. 

«Το δικό μου κέρδος, ανάλογα και με τον ανταγωνισμό, δεν ξεπερνά το 5%», λέει στο newpost ο Κυριάκος Καρτάνος, ιδιοκτήτης πρατηρίου και επί σειρά ετών συνδικαλιστής του χώρου. 

Όπως εξηγεί: «Στα 50 λίτρα βενζίνης, ο πελάτης θα πληρώσει περίπου 70 ευρώ. Από αυτά, δικά μου είναι τα 3,5 ευρώ. Ήδη έχω παραγγείλει καύσιμα για αύριο το πρωί. Δεν γνωρίζω σε ποια τιμή θα αγοράσω, θα το μάθω εκείνη την ώρα», λέει, αφήνοντας αιχμές για τους διακινητές των καυσίμων. 

Εκείνοι, με τη σειρά τους, παραπέμπουν στην τιμή του διϋλιστηρίου. 

Τέσσερις μήνες μετά την καταγεγραμμένη πτώση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως, πάντως, στα ελληνικά διϋλιστήρια οι τιμές διαμορφώνονται, κατά μέσο όρο, στο 1,2 ευρώ / λίτρο, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα των ΕΛ.ΠΕ και αφορά στο τριήμερο από το Σάββατο 11/10 μέχρι και τη Δευτέρα 13/10.