Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τα απανωτά «χτυπήματα» στις προοπτικές της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, της γερμανικής έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις χρηματογορές, δείχνοντας ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ είναι εδώ.

Μετά τη «βουτιά» της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4% τον Αύγουστο, έρχεται σήμερα η «κατρακύλα» της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έπεσε κατά 10,5 μονάδες, στις -3,6- δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012, ενώ σημειώνει πτώση για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και αναλυτών -ο οποίος στοχεύει στην πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων έπειτα από έξι μήνες- πέφτει σε αρνητικό ποσοστό για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ZEW. «Οι αναλυτές αγορών του ZEW αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία» ανέφερε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Κλέμενς Φούστ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές της Ευρωζώνης, που υπολείπεται των εκτιμήσεων, αποτελούν πηγή επίμονης αβεβαιότητας» πρόσθεσε.

Υπενθυίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανεκτίμησε πριν από μερικές ημέρες επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία το τρέχον και το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 1,4% από 1,9%, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι έχει ανάγκη από χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handesblatt, προ ημερών, ομάδα κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων αναμένεται να περικόψουν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,3% για φέτος και 1,2% για το 2015, αντί της προηγούμενης πρόβλεψής τους για ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 2%, αντίστοιχα.

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, οι αγορές δείχνουν την ανησυχία τους. Το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει καταγράφοντας πτώση άνω του 5%. Ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται κάτω από τις 950 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών είναι υποτονική.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ο δείκτης FTSE 20 σημειώνει πτώση 4,13% στις 314,18 μονάδες ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο FTSE Mid Cap 40 υποχωρεί στις 875,73 μονάδες με πτώση κατά 3,66%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σήμερα για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχώρησε σήμερα κατά 0,9% στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών.

Ο δείκτης καταγράφει απώλειες 5,1% από τις 6 Οκτωβρίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 και οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις από την επιδημία του Έμπολα.