Δεν φαίνεται να πτοείται η γερμανική κυβέρνηση από τα δυσοίωνα σενάρια για τις προοπτικές της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και την ερχόμενη χρονιά.
   
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε σήμερα την άποψη ότι η χώρα του θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς νέα χρέη για την ερχόμενη χρονιά, λέγοντας ότι περισσότερο χρέος στη Γερμανία δεν πρόκειται να ενισχύσει την ανάπτυξη αλλού στην ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παρεκκλίνει η γερμανική κυβέρνηση από τη γραμμή της οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της. Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης», υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις.

Το Βερολίνο περιμένει φέτος αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) κατά 1,2% και κατά 1,3% την ερχόμενη χρονιά, έναντι μιας προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8% και 2% αντιστοίχως. Γι' αυτή την προς τα κάτω αναθεώρηση ευθύνονται η περιορισμένη δυναμική στην Ευρώπη και οι γεωπολιτικές κρίσεις.

Όμως «αν ουδείς συγκινήθηκε το 2013 (σ.σ.: για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ που ήταν τότε 0,1%), δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι νευρικός με 1,2% ή 1,3%», δήλωσε ο υπουργός, επικρίνοντας τις εκκλήσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί τον τελευταίο καιρό, να επενδύσει περισσότερο για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Η αδυναμία της ευρωζώνης είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για την κάμψη της δυναμικής της Γερμανίας, εκτιμά ο Γκάμπριελ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία δεν έχει τη δύναμη να θεραπεύσει αυτή την αδυναμία σημειώνοντας:

«Περισσότερα χρέη στη Γερμανία δεν θα δημιουργούσαν ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα»,

Ο ίδιος κάλεσε τις χώρες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις τους.

Η Γερμανία εκτιμά εξάλλου «πως κάνει ήδη πολλά« για την οικονομία και ιδιαίτερα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, με τη δημοσιονομική ορθοδοξία της. Η χώρα θέλει να εφαρμόσει την ερχόμενη χρονιά έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά από το 1969.