Στη γραμμή της σκληρής λιτότητας παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για περισσότερες επενδύσεις ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. 

«Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Εάν αποκλίνουμε από την πορεία μας, αυτό θα δώσει το έναυσμα και άλλοι να πράξουν το ίδιο», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είπαν πηγές που άκουσαν την ομιλία της.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια φάση που οι δεσμεύσεις μας στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κύρος», επέμεινε η Μέρκελ και προειδοποίησε εναντίον κάθε υπερβολής όσον αφορά την επιβράδυνση της ορμής της γερμανικής οικονομίας.

Επεσήμανε ταυτόχρονα πως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομία της χώρας της συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

Η Γερμανία δέχεται προτροπές από όλο και περισσότερες πλευρές σε διεθνές επίπεδο να μεταβάλει την οικονομική της πολιτική και να εγκαταλείψει τον διακηρυγμένο στόχο της να επιτύχει τον περιώνυμο schwarze Null, δηλαδή έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το 2015.