Στο ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας (negative watch), από το AA+, αναφέρεται ο οίκος Fitch με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας την εξασθένηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κίνηση του Fitch ακολουθεί την υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή της προοπτικής του γαλλικού αξιόχρεου - σε αρνητική από σταθερή - και προκαλεί περαιτέρω αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να βελτιώσει την οικονομία της χώρας.

Ο οίκος Fitch ίχε προγραμματίσει να επανεξετάσει τον Δεκέμβριο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, αλλά στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας - που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου στη δημοσιότητα - κατέστησε αναγκαίο να γίνει αυτό νωρίτερα.

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε ότι η γαλλική οικονομία υστέρησε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με τις προσδοκίες τόσο του ίδιου του οίκου όσο και της κυβέρνησης. Ο οίκος αναμένει τώρα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα αυξηθεί 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για αύξηση κατά 0,7% και 1,2%, αντίστοιχα.

Σε ανακοίνωσή του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε πως η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός υπονόμευσαν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τους φόρους ούτε θα μειώσει τις δαπάνες περαιτέρω για να καλύψει το κενό. Οι προγραμματισθείσες μειώσεις για τη φορολογία των επιχειρήσεων θα παίξουν έναν βασικό ρόλο στην τροφοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης, είπε ο κ. Σαπέν. «Σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, η κυβέρνηση εμμένει στην πορεία της», δήλωσε.