current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:14

Σταϊκούρας: Εκτός ύφεσης το 2015 η Ελλάδα

Σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα επιστρέψει το 2015 η ελληνική οικονομία και θα επιτύχει το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Δημοσίευση 12:14’
αρθρο-newpost

Σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα επιστρέψει το 2015 η ελληνική οικονομία και θα επιτύχει το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα επιστρέψει το 2015 η ελληνική οικονομία και θα επιτύχει το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην ομιλία του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως «όντως απαιτείται επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εμείς ως χώρα, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και να μετατρέψουμε την παρούσα σταθεροποίηση, σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».

«Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, που εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος», ανέφερε.

Όσον αφορά στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, για το πολύ υψηλό ποσοστό απλήρωτων ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την αύξηση του αριθμού των δόσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση, υποσχόμενος παράλληλα, μείωση των προστίμων, των προσαυξήσεων και των επιτοκίων με τα οποία βαρύνονται οι οφειλέτες, καθώς και αξίωση λιγότερων εγγυήσεων από πλευράς Δημοσίου.

«Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα, το οποίο να βοηθά ουσιαστικά όσους πραγματικά αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν, και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι’ αυτούς, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί» προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Σημαντική» η αποκατάσταση των απολαβών στους ενστόλους

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Σταϊκούρας, στη «μερική, αλλά σημαντική, αν και όχι πλήρη, αποκατάσταση των απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα», σημειώνοντας πως φέτος, τα στελέχη αυτά θα λάβουν αυξημένες αποδοχές που θα καλύπτουν κατά 50% την αποκατάσταση της περικοπής που τους έγινε από το 2012, αλλά για τους τελευταίους έξι μήνες του 2014, ενώ «τα αναδρομικά της περιόδου 2012- 2014, θα δοθούν σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, από 01.01.2015, ταυτόχρονα με την αύξηση των τακτικών αποδοχών τους, που θα επέλθει από εφέτος.

Επιπρόσθετα, το “κοινωνικό μέρισμα”, ύψους 37 εκατ. ευρώ, που ήδη χορηγήθηκε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις των αποδοχών και οι μισθολογικές προαγωγές που ξεπάγωσαν το 2012, θα διατηρηθούν». Το υπόλοιπο δε, κοινωνικό μέρισμα, (που «δεν προβλεπόταν στον εφετινό Προϋπολογισμό» όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας), διαμορφώνεται σε 453 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν 698.828 νοικοκυριά.

Ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας για 440.000 ανέργους

Για την ανεργία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε την ήδη δρομολογημένη «μεγάλη δέσμη παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους»– ενώ επισήμανε και πως η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η/7/2014, «αποτελεί σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης της απασχόλησης».

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπερκαλύπτουν τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες:

«Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επαναφορά του φόρου στα επίπεδα του 2011. Αυτή η πρόταση έχει μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος, πάνω από 300 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί να λάβετε νέα μέτρα. Οι ίδιες, φτωχότερες οικογένειες, θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, επιδοτώντας εκείνους που σήμερα δεν δικαιούνται επίδομα. Και την ώρα που οι ιδιοκτήτες στρέφονται στο ντίζελ, εσείς υπόσχεστε αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Γενικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «διαγκωνισμό μιζέριας και λαϊκισμού», «ανακρίβειες και αοριστολογίες», «μηδενισμό και μοίρασμα ψευδαισθήσεων» και τόνισε πως «σταθερά, τα ίδια πρόσωπα αμφισβητούν τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού τα τελευταία τρία χρόνια και σταθερά πέφτουν έξω».


σχετικα αρθρα