O Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, όντας και ο ίδιος απόφοιτος του βρετανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος. 

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ο κ. Δένδιας είπε πως «όλοι ξέρουμε ότι περάσαμε μια εξαιρετικά επώδυνη κρίση έξι ετών. Έχουμε αντιμετωπίσει τα δίδυμα ελλείμματα, βρισκόμαστε σε μια καμπή, περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, 0,9%, ενώ οι υπολογισμοί είναι ότι το 2015 θα πάμε στο 2,9%. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλουν για το 2,9% το 2015, θα σας πω όμως μερικά στοιχεία που στηρίζουν την βεβαιότητα αυτής της πρόβλεψης».
 
Τόνισε πως επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία με την ΕΕ,  όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ.  «Μπορούμε να συνεχίσουμε τον ρυθμό απορρόφησης πόρων, χωρίς καμία διαδικασία ένταξης όπως συνήθως γίνεται και η οποία θα πήγαινε τα έργα στο 2016. Αυτό θα γίνει αμέσως,  κυριολεκτικά από αύριο το πρωί - η εγκύκλιος υπεγράφη σήμερα – και θα δώσει στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2015 4,2 δις ευρώ.»
 
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως από το «τέλος της προηγούμενης περιόδου 2007-2013, αφενός έχουμε φτάσει στο 84,5% - και έχουμε να δαπανήσουμε και θα τα δαπανήσουμε όλα μέχρι το τέλος του 2015 πάλι γύρω στα 4,5 δις ευρώ. Αφετέρου έχουμε 2,9 δις ευρώ από phasing, δηλαδή από έργα που συνεχίζονται  κατά φάσεις. Αυτό δηλαδή συνολικά μας δίνει 12 δις ευρώ ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μέσα σε 14 μήνες. Το ποσό για τα δικά μας δεδομένα είναι τεράστιο. Γιατί και μόνο αυτό,  μοχλευόμενο με έναν συντηρητικό συντελεστή επί 2, μπορεί να εξηγήσει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους και από το προβλεπόμενο 2,9%».
 
Αναφορικά με το μέλλον της χώρας είπς πως υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιμετωπίσεις, η μια μακροπρόθεσμη, η άλλη λιγότερη μακροπρόθεσμη. «Η μακροπρόθεσμη:  Πιστεύουμε από ότι τις μετρήσεις που έχουμε ότι η χώρα χρειάζεται άνω των 100.000 νέων επιχειρήσεων. Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Αλλά ιδεολογικά, στην Ελλάδα το επιχειρείν αντιμετωπίζεται για δεκαετίες αρνητικά. Οτιδήποτε είναι επιχείρηση κέρδους ακούγεται στραβά. Οτιδήποτε είναι δημόσιο ακούγεται καλό. Ένα πράγμα λέω πάντοτε, προσπαθώ να το περάσω και στην κοινωνία, επειδή έχουμε κάνει μια ιστορική σύγχυση στη χώρα:  Το συμφέρον του δημοσίου δεν ισούται με το δημόσιο συμφέρον. Το επιχειρείν αφορά το δημόσιο συμφέρον, όχι κατ’ ανάγκη το συμφέρον του δημοσίου, αν και εγώ πιστεύω ότι είναι και προς το συμφέρον του δημοσίου. Για να διευκολύνουμε λοιπόν την επιχειρηματικότητα πρέπει πρώτα ιδεολογικά να την αποκαταστήσουμε. Από κει και πέρα πρέπει όμως να κάνουμε και κάποια πολύ πιο πρακτικά πράγματα».
 
«Μία άλλη κατηγορία,  η οποία είναι περίπου το 20% της οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να αδειοδοτείται, να καταθέτει φάκελο και να ελέγχεται δειγματοληπτικά. Και μόνο το 10% της σημερινής οικονομικής δραστηριότητας είναι απαραίτητο για την κοινωνία να αδειοδοτείται προκαταβολικά. Κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας με βάση  μόνο μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο με έγγραφα. Το τελείως αντίθετο του περιπτέρου.
Από κει και πέρα, θέλουμε να ελαττώσουμε την γραφειοκρατία σε όλο τον ευρύτερο τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είτε αυτό είναι η σύσταση μιας εταιρείας είτε το καταστατικό μιας ανώνυμης εταιρείας,  θα γράφει μέσα τι επιτρέπεται», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Αναπτυξης είπε πως θα αλλάξει τελείως το πτωχευτικό δίκαιο, την αντιμετώπιση που υπάρχει για την πτώχευση. «Αντιμετωπίζουμε δηλαδή εξαιρετικά θετικά το ρίσκο, θέλουμε να πείσουμε την νέα γενιά των Ελλήνων ότι αξίζει να επιχειρεί. Αν δεν τα καταφέρει και εφόσον έντιμα προσπάθησε, υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία. Η λογική του ότι επειδή όντως μια φορά δεν τα κατάφερε πρέπει για πάντα να βγει από την αγορά και να τον βάλουμε τιμωρημένο σε έναν Τειρεσία και να μην μπορεί ποτέ να πάρει ξανά στα χέρια του ένα μπλοκ επιταγών, είναι μια αντιμετώπιση που δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Άλλωστε είναι μια αντιμετώπιση που δεν βρίσκει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο. Το ρίσκο πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να τιμωρείται».

«Η οικονομία χρειάζεται χρήμα και νομίζει ότι συμφωνούνε όλοι σε αυτό. Τα προβλήματα τα διακρίνουμε σε 3 διαφορετικά σημεία. Καταρχήν τα προβληματικά δάνεια, τα NPLs. Εκεί κάνουμε την μεγαλύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην ανθρωπότητα, το οποίο δεν έχει γίνει κατανοητό. Επειδή ο όρος «κόκκινα δάνεια» εξάπτει  τη λαϊκή φαντασία και περισσότερο τα Μέσα Ενημέρωσης σε αυτό αναφέρονται, δεν έχει δοθεί αντίστοιχη σημασία στο σκέλος της αναδιάρθρωσης  των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια. Το συνολικό αντικείμενο αυτής της ρύθμισης υπερβαίνει τα 60-70 δις ευρώ και εφόσον τα καταφέρουμε, - και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε -  θα είναι κάτι που θα παραδίδεται και θα διδάσκεται στην Ευρώπη και στον κόσμο τα χρόνια που έρχονται. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις των οποίων τα χρέη επιβαρύνονται περισσότερο  λόγω των υψηλών επιτοκίων της κρίσης, καθώς  δανείστηκαν κατά την κρίση με 8-12%. Εκεί έχουμε κάνει μια πολλή μεγάλη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε τα επιτόκια με 2-3 μονάδες και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε πετύχει να έχουμε εξαιρετικές συμμαχίες, με τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Γκάμπριελ, τον κ. Σαπέν, ελπίζω να συναριθμήσουμε τον κ. Γιούνγκερ τις επόμενες μέρες μεταξύ των συμμάχων μας, θα είναι κάτι εξαιρετικό που θα καταφέρει η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το τρίτο είναι στις νέες επιχειρήσεις, στις νέες προσπάθειες. Εκεί έχουμε καταρχήν φτιάξει ένα υπόδειγμα που λέγεται Institution for Growth, με γερμανική βοήθεια και χρήματα. Αν αυτό λειτουργήσει σωστά, ελπίζουμε να ξεκινήσει να δουλεύει τον Νοέμβριο. Από εκεί και πέρα θα το μετατρέψουμε σε μια αναπτυξιακή τράπεζα υπό την μορφή όχι του retail banking αλλά fund of funds η οποία θα μπορεί αντιμετωπίσει τα market failures και να βοηθήσει την οικονομία εκεί που χρειάζεται. Μπορούμε και έχουμε τα χρήματα να το κάνουμε. Καταλήγω: Νομίζω ότι ζούμε σε εξαιρετικά περίεργους και ενδιαφέροντες καιρούς. Και έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα και να παραδώσουμε σε εσάς, στην επόμενη γενιά, ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο οικονομίας. Τελείως διαφορετικό. Ένα μοντέλο που θα έχει θεραπεύσει όλες τις αιτίες που  μας έφεραν εδώ.

 Όμως για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται κάτι απολύτως βασικό, πρωτόλειο. Να συμφωνήσουμε ποιες είναι οι αιτίες που μας έφεραν εδώ. Να μην εκλαμβάνουμε το σύμπτωμα της κρίσης ως αιτία της κρίσης. Αυτό απαιτεί από την ελληνική κοινωνία που πολέμησε πάρα πολύ για να βγει από αυτή την κρίση, ευθυκρισία και διαύγεια την εποχή που πάσχει από μεταρρυθμιστική κόπωση». κατεληξε ο κ. Δένδιας