Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων σχεδόν τριών ετών που έκαναν χθες, εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της περιοχής επιδεινώνεται, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,2% λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδας, ενώ είχε καταγράψει προηγουμένως απώλειες 0,5% και στη συνέχεια κέρδη 1%. Εάν ο δείκτης κλείσει και σήμερα με απώλειες, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια υποχώρησή του από το 2003.

Ο Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 7,6% από τις 6 Οκτωβρίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η γερμανική βιομηχανική παραγωγή και επενδυτική εμπιστοσύνη μειώθηκαν. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού να υποχωρεί 1,1%.

Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg αποδίδει την καθοδική πορεία ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην απογοήτευση των επενδυτών από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν δεσμεύθηκε για το ύψος του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ. Αν και διάφορα στοιχεία, από τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας έως τη μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας, συνέβαλαν στην απογοήτευση, το κλίμα άρχισε να «στραβώνει» στις 2 Οκτωβρίου, σημειώνει το δημοσίευμα, όταν ο κ. Ντράγκι δεν ανέφερε το μέγεθος των αγορών στοιχείων ενεργητικού που θα κάνει η ΕΚΤ για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.

Το Bloomberg σημειώνει σε δημοσίευμά του για τις αγορές ομολόγων, ότι οι χθεσινές πωλήσεις ελληνικών τίτλων προκάλεσαν ένα σχίσμα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους, που θυμίζει το αντίστοιχο που υπήρχε πριν από τη δέσμευση του κ. Ντράγκι το καλοκαίρι του 2012 να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπισθεί το ευρώ. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων αυξήθηκαν χθες στο 7,83%, ενώ αυξήσεις σημείωσαν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών, ιρλανδικών και ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 3,28% και των ιταλικών στο 2,39%.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων των χωρών του λεγόμενου κέντρου της Ευρώπης -περιλαμβανομένων των γερμανικών και των γαλλικών- μειώθηκαν σε επίπεδα- ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.