Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με έντονη δυσαρέσκεια ξεκίνησε, την Τετάρτη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά.

«Η τιμή έπεσε διεθνώς, ο φόρος μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά η τιμή του πετρελαίου παραμένει υψηλή», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης.

«Ένας τρόπος υπάρχει για να απαιτήσουμε πραγματική μείωση της τιμής, να μην βάλει κανείς πετρέλαιο. Άλλωστε ο καιρός ακόμη ευνοεί μια μικρή... αποχή», προσθέτει ο κ. Λεχουρίτης.

Η αλήθεια είναι πως ευνοεί ο καιρός και αυτό φάνηκε από την κίνηση στην αγορά, καθώς την πρώτη μέρα της διάθεσης του καυσίμου η ζήτηση ήταν μηδενική στην κεντρική και νότια Ελλάδα και αισθητά μειωμένη στις βόρειες περιοχές όπου ο χειμώνας δειλά έχει κάνει την εμφάνισή του.

Όπως εξηγεί, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο «αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο».

«Σήμερα το ναυτιλιακό πετρέλαιο-το αφορολόγητο-κοστίζει 45 λεπτά/λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης από το διϋλιστήριο αγοράζεται 0.85 λεπτά/λίτρο. Η διαφορά στην τιμή είναι χαώδης. Και αποτελεί κίνητρο για λαθρεμπόριο. Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θέρμανσης που διοχευτεύεται στην αγορά είναι λαθραίο ναυτιλιακό», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Και ζητά κυβερνητική παρέμβαση σε τρία σημεία:

-Αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής ώστε να ευνοηθεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από το επίδομα θέρμανσης.
-Περαιτέρω μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
-Περαιτέρω μείωση της προ φόρου τιμής του πετρελαίου εφ'όσον έχει μειωθεί και η τιμή του διεθνώς.