«Η βιώσιμη και συνετή έξοδος» της Ελλάδας από το μνημόνιο θα μπορούσε να σημαίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ.

Στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε προχθές, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «υπάρχει στην Ευρωζώνη αρκετή συμπάθεια για την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μία προληπτική συμφωνία που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Αυτή μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη ασφάλεια στην περίπτωση που χρειασθεί (η Ελλάδα) περισσότερα χρήματα».

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με τις δικές της δυνάμεις από τις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος» και πρόσθεσε:

«Θα δούμε και τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού (των τραπεζών) και των ασκήσεων αντοχής (σ.σ.: που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο). Με τα αποτελέσματα αυτά, θα είναι λίγο ευκολότερο να πούμε τι είναι λογικό, τι είναι δυνατό, τι δεν είναι δυνατό».

 
Για το ζήτημα ενδεχόμενης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε:

«Θα το δούμε, αφού έχουμε τα αποτελέσματα της (τρέχουσας) αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά νομίζω ότι τα περιθώρια θα είναι μάλλον περιορισμένα. Η ανάγκη είναι επίσης περιορισμένη. Το έχω πει αυτό πολλές φορές. Δεν υπάρχει κενό χρέους στην Ελλάδα. Ξέρω ότι πολλοί κοιτούν μόνο τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά αυτό είναι κάπως πολύ περιοριστικό. Διότι, με το πλαίσιο που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη, παρέχουμε χρηματοδότηση με τόσο χαμηλά επιτόκια - περίπου 1,5% - που οι ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ χαμηλές, παρά το γεγονός ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλός».

Για το εάν η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να παραταθεί από τα 32 χρόνια που είναι σήμερα στα 50 χρόνια, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Θεωρητικά, ναι. Αλλά είναι αναγκαία μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους; Υπάρχει ήδη αρκετή».