Επέστρεψε ξανά στα «πρωτοσέλιδα» των διεθνών μέσων ενημέρωσης η Ελλάδα εν μέσω ανησυχίας για τη κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αφορμή για την ανησυχία που έχει προκληθεί στις αγορές είναι η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία αυξήθηκε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 9%.

Όπως αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα, η ανησυχία στην Ευρωζώνη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι διάχυτη, με πολλούς να κάνουν λόγο για τις ημέρες του 2009.

WSJ: Η Ελλάδα ηγείται και πάλι της πτώσης στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, παρόλο που τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση, «η πιο δραματική εξέλιξη ήταν η απότομη άνοδος στην απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου -περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα- στο 9% σχεδόν. Ένα τέτοιο επίπεδο καθιστά σχεδόν ανέφικτες τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτικών για τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος».

«Οι πωλήσεις (τίτλων) της Ευρωζώνης δεν συγκρίνεται με τον χρηματοπιστωτικό πανικό που κόντεψε να διαλύσει την Ευρωζώνη πριν από λίγα χρόνια, αλλά θυμίζει τις πρώτες ημέρες της κρίσης στα τέλη του 2009, όταν ο εκτροχιασμός του ελληνικού προϋπολογισμού ώθησε τους επενδυτές να αρχίσουν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών δεδομένων άλλων χωρών», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Το προηγούμενο έτος, οι επενδυτές δεν είχαν στα ραντάρ τους την Ευρωζώνη, αλλά τώρα την έχουν, λόγω των όσων συμβαίνουν μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας και του θορύβου από την Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκολας Βερόν, εταίρος του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών και του ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον. 

Η Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα, «ηγείται για μία ακόμη φορά μίας πτώσης της αγοράς της Ευρωζώνης, εξ αιτίας αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητά της να διασφαλίσει χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς και της αυξανόμενης πιθανότητας πρόωρων εκλογών».

Bloomberg: Κανένα νόημα η πρόταση για έξοδο από το μνημόνιο

Σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επεσημαίνεται ότι το σχέδιο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο προκάλεσε την αντίδραση των αγορών, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι ίσως τελικά να μην ήταν και πολύ καλή ιδέα. 

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που διενέργησε το πρακτορείο, το 85% των οικονομολόγων εκτιμά ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έχει κανένα «οικονομικό νόημα», από την στιγμή που ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες που παραμένουν υπό επιτήρηση θα επωφεληθούν από τα νέα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ.

Ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον από την Oxford Economics, τονίζει πως «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή 'άφησε το γκάζι' (των μεταρρυθμίσεων) για να αυξήσει τη δημοτικότητά της».

Ο Νίξον τόνισε πως οι αγορές θα «εκραγούν» εάν η Ελλάδα χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα αποχωρήσει από τη συνεργασία με το ΔΝΤ.

NYT: Οι έπαινοι στην Ελλάδα δεν σταμάτησαν το «ξεπούλημα» στα ομόλογα

«Πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα φαινόταν να είναι στο δρόμο της ανάκαμψης. Αλλά τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε μια «καταιγίδα» στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι η Αθήνα ίσως να μην είναι σε τόσο σταθερό μονοπάτι τελικά», υπογραμμίζει δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με αυτό, οι ενδείξεις αστάθειας στην ελληνική κυβέρνηση και η ανησυχία ότι μπορεί να επιχειρήσει μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, έχουν εντείνει τους φόβους στις παγκόσμιες αγορές για την κατάσταση της ευρωζώνης.

Τονίζει δε πως παρά τις δηλώσεις/κινήσεις στήριξης από ΕΕ και ΕΚΤ, δεν σταμάτησε η διάδοση του sell off του ελληνικού ομολόγου προς άλλα κράτη της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Ακόμη και στην Ιρλανδία, η οποία όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, βρέθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης, οι επενδυτές οδήγησαν τα επιτόκια υψηλότερα χθες.

«Υπάρχει σαφώς η δυναμική μετάδοσης, παρόμοια με ό,τι είδαμε το 2012», δηλώνει ο Mujtaba Rahman, διευθυντής του Eurasia Group για την Ευρώπη.

Τα τελευταία προβλήματα ανέκυψαν καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει η εφημερίδα. «Αυτό είναι πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, και στόχο έχει να κατευνάσει τους ψηφοφόρους και τους βουλευτές πριν από τον Φεβρουάριο».

FAZ: Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι ανησυχία

Δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία» φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει φτάσει το 8,7%, που είναι το υψηλότερο εδώ και έναν χρόνο και πάντως «υπερβολικά υψηλό» για την Ελλάδα, εάν θέλει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.

Η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται σε πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ότι για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού «ευθύνονται πολλοί παράγοντες».

Σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν όχι μόνο για τη γενικότερη αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για τις «αντιφατικές» δηλώσεις που ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα σε σχέση με τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας από το 2015 και μετά.

Όσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα εκτιμά ότι «από τη μία πλευρά επιθυμεί μία, κατά το δυνατόν, άνευ όρων έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε να απαλλαγεί από νέους όρους (βοήθειας). Από την άλλη πλευρά έχει προφανώς αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μία ασφαλής έξοδος στις αγορές χωρίς κάποια μεταβατική λύση». Σύμφωνα πάντως με την Frankfurter Allgemeine, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για «προληπτική γραμμή πίστωσης» προσέκρουσε σε «σκεπτικισμό» στους κύκλους του Eurogroup.

Guardian: Δεν διαφαίνεται χαρούμενο τέλος για την «οδύσσεια» της Ελλάδας

«Κρίση στην Ευρωζώνη, πέντε χρόνια μετά: Δεν διαφαίνεται χαρούμενο τέλος για την ελληνική Οδύσσεια», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian.

Ο συντάκτης του άρθρου κάνει λόγο για την αγάπη των Ελλήνων στα επικά παραμύθια και ειδικά για την ιστορία του Οδυσσέα και σημειώνει πως μια σύγχρονη έκδοση της Οδύσσειας άρχισε πέντε χρόνια πριν. 

Στη συνέχεια, η εφημερίδα κάνει μια αναδρομή στις ημέρες του 2009 στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ενώ επισημαίνει πως η κρίση στην Ευρωζώνη μοιάζει με τη Σκύλλα, «το τέρας που καταβρόχθιζε τους άνδρες του Οδυσσέα».

«Στον ελληνικό μύθο, ο Οδυσσέας τελικά βρήκε τον δρόμο του πίσω στη γυναίκα του, την Πηνελόπη. Ωστόσο, μια ευτυχής κατάληξη για την Ευρωζώνη φαίνεται ακόμη μακριά», καταλήγει το δημοσίευμα.