Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του νέου φόρου για τα ακίνητα με τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στα νέα εκκαθαριστικά πέραν των εκπτώσεων θα περιλαμβάνεται και ο συμψηφισμός από τον ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και στον οποίο δεν είχαν περάσει οι εκπτώσεις.

Έτσι από τα τέλη Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βλέπουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν σε πέντε δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου βάσει της περίπτωσής τους.

Μετά την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών θα ανοίξει και πάλι η εφαρμογή Ε9 προκειμένου οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για λάθη που έχουν κάνει.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η σταδιακή μείωση του φόρου αρχής γενομένης από το 2015.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε «πως η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης» προσθέτοντας πως εξετάζεται η σταδιακή μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ από το 2015.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις

Με βάση τον νέο νόμο που έχει εγκριθεί, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το δηλωθέν εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Η έκπτωση 50% αφορά στους φορολογουμένους που πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια: το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχουν δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.