Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για ενίσχυση των φορέων πρόνοιας του Δημοσίου φέρνει πιο γρήγορα τα εφάπαξ για χιλιάδες συνταξιούχους. 

Έτσι επισπεύδονται κατά δυο μήνες οι πληρωμές των εφάπαξ για 31.200 δικαιούχους από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). 

Συγκεκριμένα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την ενίσχυση με 420 εκατ. ευρώ των φορέων πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, του ιδιωτικού τομέα, του ΝΑΤ καθώς και των μετοικών ταμείων των στρατιωτικών (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας).

Το εφάαπξ θα δοθεί σε δύο δόσεις έως το τέλος του έτους, ενώ τα ποσά που θα λάβουν ως εφάπαξ κυμαίνονται από 18.715 ευρώ έως 39.926 ευρώ, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το εκπαιδευτικό επίπεδο.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τον Αύγουστο του 2013 και η απόφαση για τη συνταξιοδότησή τους εκδόθηκε μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, θα λάβουν το εφάπαξ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού. Για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με το νέο, μεικτό σύστημα.