Με φόντο τον «μαγικό» αριθμο 50 μεταβαίνουν στο Βερολίνο σήμερα, οι γάλλοι υπουργοί Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για να συναντήσουν τους Γερμανούς ομολόγους τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο στόχος της επίσκεψης των Γάλλων είναι διπλος: Η Γαλλία αναζητεί κατ'αρχάς την υποστήριξη της Γερμανίας για τον προϋπολογισμό 2015, όπου το έλλειμμα για ακόμα μια φορά ξεφεύγει από το 3% (4,3%), με κίνδυνο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα το Παρίσι αισιοδοξεί να πείσει το Βερολίνο να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για τις δύο χώρες και κατά συνέπεια και για την ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν πηγαίνει μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας από τη Γερμανία να προχωρήσει έως το 2018 σε επενδύσεις 50 δισ. ευρώ.

Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Σαπέν δήλωσε αναφερόμενος στα 50 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να εξοικονομήσει η Γαλλία: «50 δισ. οικονομίες σε μας, 50 δισ. επενδύσεις σ' αυτούς, θα είναι μια καλή ισορροπία», είπε ο υπουργός, δικαιολογώντας ότι για την Γερμανία που από το 2012 παρουσιάζει σε όλους τους τομείς ισορροπημένους δημόσιους λογαριασμούς, «50 δισ. πρόσθετων δαπανών συνάδουν με μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

«Από τη στιγμή που οι Γερμανοί σιγουρευτούν για τη δουλειά που κάνουμε (μεταρρυθμίσεις) μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τους ίδιους, βοηθώντας μας παράλληλα για να φέρουμε ένα πραγματικό επενδυτικό σχέδιο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία» τόνισε χθες το βράδυ ο κ. Μακρόν.

Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας.