«Η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές» δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το Bloomberg. 

«Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν (...) συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ακόμα ότι η χώρα μας δεν είναι στην ίδια θέση με Ιρλανδία και Πορτογαλία που εξήλθαν από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου, θα συμβάλει να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές. «Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως ορισμένες κυβερνήσεις καλούν να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού του ESM για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμα μεγάλα κεφάλαια. «Ως ένας θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη αχρησιμοποίητη ισχύ πυρός», εξήγησε.

«Όλοι γνωρίζουμε καθώς βγαίνουμε από την κρίση ότι θα υπάρξει κι άλλη κρίση μια μέρα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Σλοβακία.