Απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, αλλά και διευκόλυνση στη διασύνδεση πολυκατοικιών με το δίκτυο προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει το διαχωρισμό της λειτουργίας διαχείρισης των αστικών δικτύων φυσικού αερίου από την εμπορία (και οι δύο δραστηριότητες ασκούνται σήμερα από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) καθώς και παροχή της δυνατότητας σταδιακά σε όλους τους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτή τους.

Ταυτόχρονα έρχονται διευκολύνσεις στη διασύνδεση πολυκατοικιών ή μεμονωμένων κατοικιών με τα δίκτυα. Συγκεκριμένα είτε για την αλλαγή του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης είτε για την εγκατάσταση ατομικού συστήματος θα απαιτείται η σύγκληση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών.

Τα διαμερίσματα που αποκόπτονται από την κεντρική θέρμανση θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν με ένα ποσοστό στην κοινόχρηστη δαπάνη για πετρέλαιο ωστόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζεται και η αντίθετη άποψη.

Με τα τωρινά δεδομένα, οι Κανονισμοί των πολυκατοικιών προβλέπουν ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση απαιτείται η σύμφωνα γνώμη του συνόλου ή της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών.