Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Το Βερολίνο και το Παρίσι επιδιώκουν να βρουν, παρασκηνιακά, μία λύση στο πρόβλημα της νέας παράτασης που ζητάει η Γαλλία για τον περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσει και πάλι στην Ευρώπη το ρητό ότι «ορισμένοι είναι πιο ίσοι από κάποιους άλλους». 

Όπως λοιπόν το 2003, όταν ο γαλλογερμανικός άξονας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Σύμφωνο Σταθερότητας (πολύ χαλαρότερο από το σημερινό), έτσι και σήμερα φαίνεται ότι οι δύο χώρες αναζητούν μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να… κάνει τα στραβά μάτια στον γαλλικό προϋπολογισμό του 2015. 

Που θα κινείται η συμφωνία; Αν κρίνει κανείς από όσα έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το Παρίσι θα παρουσιάσει στη νέα Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα λεπτομερή οδικό χάρτη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης των ελλειμμάτων με αντάλλαγμα την αποφυγή απόρριψης του προϋπολογισμού και επιβολής προστίμου.  

Ως γνωστόν, σύμφωνα με το αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας που υιοθετήθηκε εν μέσω της κρίσης της ευρωζώνης, η Κομισιόν μπορεί να αναπέμψει προϋπολογισμούς και να ζητήσει από τα κράτη να τους διορθώσουν λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της.  

Σε μία περίοδο όμως που η οικονομική αστάθεια γίνεται ξανά ορατή στην ευρωζώνη, το Βερολίνο δεν θέλει να διακινδυνεύσει μία ολομέτωπη σύγκρουση με τη Γαλλία. Παράλληλα, η παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση αυξάνει την επιρροή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

Αυτή την περίοδο φαίνεται μάλιστα ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος μεταξύ του γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες) με τον νέο υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες έχουν ήδη δώσει εντολή για τη συγκρότηση μίας ομάδας που θα παρουσιάσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων και στις δύο χώρες – μία προσπάθεια ώστε να μη φανεί ότι το Βερολίνο «βάζει πλάτη» εξόφθαλμα στην απόπειρα του Παρισιού να γλιτώσει από τις δαγκάνες της Κομισιόν.