Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των stress-test για την Εθνική Τράπεζα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς

Μιλώντας  στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος στο επίκεντρο των εξελίξεων» ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε πως τα περισσότερα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας είναι επενδυτικά, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα και συγκριτικό πλεονέκτημα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής και στην επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι».

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, στο γενικότερο πλαίσιο του, υπό διαμόρφωση, νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, επισημαίνοντας ότι θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στη στήριξη νέων τεχνολογιών και στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στην ακραία εσωτερική κατανάλωση που είχαμε συνηθίσει πριν την κρίση. Οι επιχορηγήσεις θα είναι λιγότερες και η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων στα επενδυτικά τους σχέδια μεγαλύτερη, προκειμένου να είναι βιώσιμες και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην σημασία του εσωτερικού ελέγχου ο κ.Τουρκολιάς, επισήμανε ότι οι τράπεζες στη χώρα μας έχουν διαχρονικά αναπτύξει προηγμένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου που αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις νέες απαιτήσεις. Για την Εθνική Τράπεζα ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί διαχρονικά την πυξίδα για την δραστηριότητας της, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το νέο πλαίσιο εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα τεθεί σε ισχύ, είπε ότι ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός, πολυποίκιλος και θα απαιτεί άμεση ανταπόκριση για τους ελεγχόμενους και το σύστημα, σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο, θα δοκιμαστεί καθώς θα υποστεί κραδασμούς. Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και είμαστε έτοιμοι, έχοντας μεταξύ άλλων ενισχύσει την διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου και δώσει σαφείς οδηγίες, είπε ο κ.Τουρκολιάς.