Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στην προβληματική τράπεζα Corporate Commercial Bank (Corpbank) και τη θυγατρική της Victoria Bank, που διενεργήθηκε από τρεις  ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες, τις Deloitte Audit, Ernst & Young και AFA.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), οι αποφάσεις για το μέλλον της Corpbank που τελεί σε ειδικό καθεστώς εποπτείας από τον περασμένο Ιούνιο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων, θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της Corpbank δεν κατέθεσαν σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανακοίνωσε ότι οι καταθέτες στην Corpbank πρέπει να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση στα χρήματά τους, τονίζοντας ότι η ΒΝΒ και το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις εγγυήσεις καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι καταθέτες των οποίων τα χρήματα έχουν "παγώσει" πρέπει να αποζημιωθούν μέσα σε διάστημα 25 εργάσιμων ημερών, από τη στιγμή που απαγορευθεί η πρόσβαση στα χρήματά τους.

Πρόσφατα, είχε ανακοινωθεί ότι αρχές Νοεμβρίου το αργότερο θα ξεκινήσει η αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων (έως 100.000 ευρώ) στη CCB, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αξιολόγηση της τράπεζας.