Αυξάνεται η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, λόγω και των φετινών αποτελεσμάτων στον ελληνικό τουρισμό.

Πλεόν, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία ανέρχεται σε 20,5% του ΑΕΠ ή 37,6 δισ. ευρώ, με βάση τον πολλαπλασιαστή 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ, το 2012.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, με θέμα «Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας: Επενδύσεις και Ανάπτυξη», ο Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε πως το 2014, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό θα ανέλθουν στα 14 δισ. ευρώ και 17 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από αερομεταφορές, θαλλάσιες μεταφορές και εσωτερικό τουρισμού. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω στην οικονομική ανάλυση, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε, ότι εάν υιοθετηθούν οι πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ στην κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η αντίστοιχη συνεισφορά ανεβαίνει στα 45,3 δισ. ευρώ ή 24,7% του ΑΕΠ.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε ότι οι μεγάλοι δήμοι και περιφέρειες καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο, διευκολύνοντας τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και στοχεύοντας στην ανάπτυξη και προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών που έχει κάθε περιοχή.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, αφού εξήρε τη φετινή χρονιά για τα τουριστικά μεγέθη που πέτυχε η πρωτεύουσα, τόνισε ότι στόχος είναι η Αθήνα να μετεξελιχθεί σε μια πρωτεύουσα με νέες παραγωγικές δομές και ανθηρή οικονομία. Ο τουρισμός παραμένει κεντρικός άξονας της αναπτυξιακής στρατηγικής του δήμου, σημείωσε εκ νέου ο Γ. Καμίνης.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με παρεμβάσεις που αφορούν τις επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού.