Πρόταση ειδικής πιστωτικής γραμμής, που να διαφέρει από τα προηγούμενα άλλων χωρών και να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της Ελλάδας, έχουν καταθέσει αξιωματούχοι της χώρας μας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο πηγές επισημαίνει ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει την μετατροπή των μη χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων από το ισχύον πρόγραμμα για τις τράπεζες, σε μια πιστωτική γραμμή, δίνοντας μία εναλλακτική επιλογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δυσκολευθεί να πουλήσει ομόλογα.

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του χωρίς τη διεθνή βοήθεια που το διατηρεί ζωντανό από το 2010», αναφέρει αμερικανικό δίκτυο.

Μία από τις πηγές, τόνισε στο Bloomberg πως το μέγεθος του σχεδίου μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που αποκομίζουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων και το οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Με βάση το ελληνικό σχέδιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια που έχουν εξοικονομηθεί για τις τράπεζες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου. Αυτό θα υπερβαίνει την PCCL (Precautionary Conditioned Credit Line) του ESM, για την οποία η Ελλάδα πιθανώς θα θεωρούνταν μη επιλέξιμη, καθώς και για την πιο αυστηρή ECCL (Enhanced Conditions Credit Line), την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει εξαιτίας των όσων περιλαμβάνει αναφέρεται.

Οι συντάκτες τους ρεπορτάζ προσθέτουν: 

«Παίρνοντας θάρρος από την βελτίωση των δημοσιονομικών και την επιστροφή στις αγορές ομολόγων μετά από εξορία τεσσάρων ετών, ο Σαμαράς έχει στοιχηματίσει την πολιτική του αξιοπιστία στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος και στο να χαλαρώσει την αντιλαϊκή οικονομική εποπτεία στη χώρα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους επενδυτές, προκαλώντας selloff στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχασαν 18% τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από κάθε άλλον κρατικό τίτλο με βάση τους World Bond Indexes του Bloomberg, σημειώνεται.

Ένα προληπτικό πρόγραμμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα αντλούσε κεφάλαιο μόνο ως ύστατη λύση εάν βρει ξανά τις αγορές κλειστές, σε αντίθεση με την υπάρχουσα συμφωνία στην οποία η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ απελευθερώνουν κάθε δόση μετά από αξιολόγηση της προόδου της χώρας.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν στο τι είδους εποπτεία θα πρέπει να συνοδεύει το νέο διακανονισμό, τονίζουν οι πηγές που επικαλείται το δίκτυο. Το σχέδιο επίσης εξαρτάται και από το εάν οι πιστωτές δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στα αποθεματικά του ΤΧΣ, όταν η ΕΚΤ ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests στις 26 Οκτωβρίου, συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τέλος, οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν πως μια τόσο μικρή γραμμή, δεν θα πείσει τους επενδυτές ομολόγων ότι το «δίχτυ ασφαλείας» είναι αρκετά ισχυρό.