Το 2,001% των μετοχών της μεγαλύτερης ιταλικής επενδυτικής τράπεζας Mediobanca αγόρασε το επενδυτικό ταμείο της Κίνας, που διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4 τρισ. δολαρίων της χώρας.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αναδεικνύεται η επιθυμία της Κίνας για μακροχρόνιες επενδύσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η αγορά του πακέτου μετοχών από το ταμείο έγινε γνωστή χθες με ανακοίνωση της ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αποτελεί την τελευταία επένδυσή του στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

To κινεζικό ταμείο έχει καταβάλει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά πακέτων μετοχών, περίπου 2% το καθένα, σε πέντε από τις μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες: τη FIAT Chrysler Automobiles, την Telecom Italia, την Prysmian και τους κρατικά ελεγχόμενους ενεργειακούς ομίλους Eni και Enel. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο ημιαυτόνομος επενδυτικός βραχίονας της κινεζικής κεντρικής τράπεζας αποκλίνει από την παραδοσιακά συντηρητική στρατηγική του, καθώς οι αποδόσεις για στοιχεία ενεργητικού σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η Ιταλία περιλαμβάνεται στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με ένα συνολικό ύψος επενδύσεων που εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει με ενθουσιασμό τις κινεζικές επενδύσεις στην οικονομία της χώρας, ενώ είναι λίγες οι ενδείξεις αρνητικών πολιτικών αντιδράσεων για τα κεφάλαια που ρέουν από το Πεκίνο.