«Οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος συνέντευξης του Λ. Μακ Ντόναλντ, της Newedge στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Η κύρια ανησυχία των αγορών πριν από δύο χρόνια ήταν η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ωστόσο, νέες ανησυχίες προερχόμενες από την Ελλάδα θα μπορούσαν εκ νέου να έχουν τρομερές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές», προειδοποιεί.

«Tον Φεβρουάριο, η παρούσα βουλή πρέπει να εκλέξει ΠτΔ με 180 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί η στήριξη 180 βουλευτών, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη της αριστεράς, που αντιτίθεται στα επιβληθέντα από την ΕΕ μέτρα. Οι πολιτικές κινήσεις μίας αριστεράς στην εξουσία θα μπορούσαν συνεπώς να οδηγήσουν σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Και τονίζει ο κ. Μακ Ντόναλντ: 

«Η Ελλάδα δεν βγήκε (από την ΕΕ) το 2012, όμως η εν λόγω απειλή οδήγησε τον Ιούνιο του 2012 τις αμερικανικές μετοχές σε πτώση 9% με 11%. Μόλις το περάσαμε αυτό και πιστεύω ότι ένα μέρος της ρευστοποίησης, οφείλεται στην κατάσταση στην Ελλάδα που επηρεάζει την ευρωζώνη.

Επίσης, επισήμανε ότι οι ανησυχίες για την Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στα επιτοκιακά περιθώρια (spreads) των ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Καθώς ο φόβος για νέα χρεοκοπία της χώρας εντάθηκε, το spread ανέβηκε, σημείωσε ο ίδιος. Επιπλέον, τόνισε ότι παράλληλα διευρύνθηκε και το spread στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Επομένως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα επηρεάζει άλλες χώρες, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Lehman Brothers και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και επικεφαλής ζητημάτων επί πιστώσεων, μετοχικών αξιών και στρατηγικής πολιτικής στις ΗΠΑ, του χρηματοοικονομικού οίκου «Newedge USA».

Σε άλλη συνέντευξη, ο Ντέιβιντ Έινχορν, διαχειριστής σε hedge fund εξήγησε νωρίτερα γιατί επενδύει τώρα σε ελληνικές τράπεζες.

«Η Ελλάδα ήδη χρεοκόπησε, συνεπώς πολλά από τα προβλήματά της είναι πίσω της. Μέρος του χρέους διαγράφηκε, ή αναδιαρθρώθηκε. Το επιτόκιο του χρέους μειώθηκε, ενώ για μεγάλο μέρος του δεν θα πληρώνεται επιτόκιο για 10 χρόνια. Η Ελλάδα έχει τώρα μπροστά της ένα μακρύ δρόμο» τόνισε.