Ήρθε η ώρα η ευρωζώνη να επικεντρωθεί στην ανάκαμψη και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στις πολιτικές λιτότητας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε μια συζήτηση για το πώς η Ευρώπη, και ειδικά η ευρωζώνη, θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τα στενά όρια των προσεγγίσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη λιτότητα και να υιοθετήσει μια [αναπτυξιακή] επιτροπή, που σήμερα λάμπει δια της απουσίας της», υποστήριξε ο Ρέντσι μιλώντας στη Βουλή της Ιταλίας.

Σημείωσε ταυτόχρονα πως δεν τον ανησυχεί η επιστολή που αναμένεται να στείλει στη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2015, το οποίο θεωρείται πως παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ειδοποιήσει τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι τελούν σε καθεστώς «σοβαρής παραβίασης» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου, τροποποιημένο, το σχέδιο του προϋπολογισμού των κρατών που αθετούν τους κανόνες. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, η προθεσμία εκπνέει την 29η Οκτωβρίου.

Ο Ρέντσι υποστήριξε πως οι Ιταλοί πρέπει να απαλλαγούν από το σύνδρομο κατωτερότητας έναντι των θεσμών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει πλέον να εκλαμβάνονται σαν «ένας αυστηρός και βλοσυρός καθηγητής που μας λέει τι οφείλουμε να κάνουμε».