Με λαμπρούς εορτασμούς εγκαινιάστηκε η  ίδρυση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), της νέας πρωτοβουλίας της Κίνας όπου θα συμμετάσχουν περισσότερες από 21 χώρες. 

Η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα παρότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή, απείχαν από την εναρκτήρια τελετή για την Τράπεζα Επενδύσεων , καθώς οι ΗΠΑ δήλωσαν την ανησυχία τους για τον ανταγωνισμό που θα έχει αυτή με τις υφιστάμενες πολυμερείς τράπεζες που κυριαρχούνται από τη Δύση. 

Η AIIΒ, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. δολαρίων, θεωρείται πρόκληση για την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Asian Development Bank), στις οποίες οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες είναι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της.

Σε ομιλία τους προς τις αντιπροσωπείες μετά την εναρκτήρια τελετή, ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η νέα τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τις καλύτερες πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας: 

«Για την AIIB, η λειτουργία της πρέπει να ακολουθεί τους πολυμερείς κανόνες και διαδικασίες. Πρέπει, επίσης, να διδαχθούμε από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα και άλλους υφιστάμενους πολυμερείς αναπτυξιακούς θεσμούς όσον αφορά τις καλές πρακτικές και τις χρήσιμες εμπειρίες τους».

H λειτουργία της AIIB αναμένεται να αρχίσει το 2015 και ηγετικό ρόλο σε αυτήν αναμένεται να αναλάβει ο υψηλόβαθμος Κινέζος τραπεζίτης Τζιν Λικούν.