Η αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο «τραπέζι» του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παρόντες θα είναι οι πρόεδροι της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν τη σκυτάλη στους "18" της ευρωζώνης. Το θέμα της ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου του Eurogroup, μετά από αίτημα του Γάλλου, Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Ωστόσο, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένες ως προς τον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική μεγέθυνση.

«Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

«Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ», αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο Πρόδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ γίνεται στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και στη Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.